Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Brňané mohou navštívit opravený vnitroblok mezi Bayerovou a Dřevařskou, přeměna netrvala ani rok

V oázu klidu a zeleně se proměnil jeden z největších brněnských vnitrobloků, který se nachází mezi ulicemi Bayerova, Dřevařská, Botanická a Kotlářská. Přestavba prostranství začala loni v říjnu. Ve čtvrtek 27. června byl opravený vnitroblok zpřístupněn pro všechny Brňany.

S rozsáhlými úpravami zhruba půl hektarové plochy, která svou rozlohou odpovídá velikosti fotbalového hřiště, začali pracovníci minulý rok v říjnu. „Stavební a výsadbové práce skončily už na jaře. Na otevření jsme čekali až do chvíle, než se uchytí veškerá zeleň, kterou donedávna chránily ploty. Právě zeleň byla jedním z hlavních atributů, na který jsme kladli při obnově důraz. Pracovníci obnovili trávníky a vysázeli čtyřiadvacet stromů, přes tři sta keřů nebo patnáct set trvalek a cibulovin,“ vysvětlila místostarostka městské části Brno-střed Ludmila Oulehlová (ANO).

Proměnou prošel také mobiliář, který před zahájením oprav dosluhoval. Lidé nyní mají k dispozici velkou kruhovou lavici, bezmála dvacet nových laviček, nové odpadkové koše nebo stolky, na nichž si mohou zahrát oblíbené stolní hry jako jsou šachy nebo dáma. K osvěžení bude možné využívat pítko, jež stojí v těsné blízkosti dětského hřiště a laviček. 

„Současná rekonstrukce přímo navázala na úspěšnou revitalizaci sousedního vnitrobloku Hoppova. I v tomto případě jsme výslednou podobu konzultovali s místními a projekt upravovali podle jejich připomínek. Například přibylo veřejné osvětlení, které ve vnitrobloku chybělo, nebo jsou zastíněné lavičky, díky čemuž si mohou návštěvníci v horkých dnech odpočinout ve stínu,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Celková rekonstrukce vnitrobloku, jehož součástí je i mateřská škola, vyšla na 13,4 milionu korun. Peníze šly z brněnské kasy.

„Vnitrobloky mají ve městech velký potenciál. Lidé mohou v prostředí zeleně trávit čas a odpočinout si v bezprostřední blízkosti centra města. Zrekonstruovaný vnitroblok Bayerova je navíc průchozí a volně přístupný. Sloužit bude tedy nejen místním, ale také návštěvníkům z okolí,“ uvedl zastupitel městské části Brno-střed Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Projektovou dokumentaci zpracovala Alžběta Kalábová. Zhotovitelem stavby byla společnost STROMMY COMPANY s. r. o. V minulosti podstoupily rekonstrukci i další vnitrobloky ve městě. V roce 2022 městská část opravila vnitroblok mezi ulicemi Kotlářská, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hoppova, ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Bayerova a ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Dřevařská či zadní část vnitrobloku při takzvaném Římském náměstí, která do té doby sloužila jako parkovací plocha.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky Brno, park, vnitroblok, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané mohou navštívit opravený vnitroblok mezi Bayerovou a Dřevařskou, přeměna netrvala ani rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.