Počasí dnes34 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

VIDEO: Mladí kominíci, čalouníci a plynaři v Brně slavili. Z učňů jsou tovaryši

Z více než padesátky mladých kominíků, čalouníků a plynařů se při slavnostním pasování na Nové radnici v Brně stali tovaryši. Firmy o ně mají zájem už při studiu. Zájem o studium těchto oborů stoupá i přes nástup moderních technologií, řekl ředitel Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy Jiří Košťál.

„Čalounění mi dalo určitý zápal do života. Na této škole jsem už vystudovala uměleckořemeslné zpracování dřeva a přidat čalounění nebyl špatný nápad. Budu si moct spravit kostru i očalounit nábytek," uvedla absolventka Monika Farkas, kterou zástupci školy zároveň ocenili jako nejlepší studentku. „Pocit je to nádherný, člověk zjistí, že ve svých rukou něco má," dodala Farkas, která letos se svou spolužačkou vyhrála mezinárodní soutěž čalouníků.

Minulý rok bylo absolventů oborů o 20 víc, zájem je ale podle vedení školy stále vysoký. „Na trhu práce je vyučených stále nedostatek, řemeslníci jsou placeni zlatem. Veřejnost si pomalu začíná uvědomovat, že něco umět vyrobit znamená mít jistotu, stálý příjem a zázemí. Řemesla tu budou stále potřeba, roboti nezvládnou vyrobit všechno," řekl Košťál.

Ceremoniál se nesl v tradičním duchu, absolventi dostali šerpy, diplomy a byli pasováni mečem. Akce se zúčastnili také zástupci firem, ve kterých mladí absolventi často začínají profesní dráhu. „Třeťáci jsou většinou rozebraní ještě dřív, než mají výuční listy," řekl Košťál.

Pasování se dočkali také absolventi zkráceného studia čalounictví a studenti profesní rekvalifikace v programu celoživotního vzdělávání. Studenty pasovali jak zástupci firem, tak členové Cechu čalouníků a dekoratérů a truhlářů spolu se zástupci Moravského kominického společenstva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy

Štítky školy, učni, tovaryši, řemesla, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Mladí kominíci, čalouníci a plynaři v Brně slavili. Z učňů jsou tovaryši  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.