Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Cyklotraily v Zamilovaném hájku, které byly dosud nezákonné, se podařilo legalizovat

V brněnském Zamilovaném hájku, který je v městských částech Řečkovice a Královo Pole, se podařilo zlegalizovat cyklotraily. Školní lesní podnik Křtiny (ŠLP) podepsal smlouvy se spolkem Zamilectrejls a se sdružením Freestyle pro Brno, které areály pro bikery budou provozovat a zajišťovat dodržování návštěvního řádu. Dosud zde lidé na horských kolech jezdili po nelegálních tratích a komplikovali lesníkům hospodaření, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová.

Lesníci i bikeři přivítali možnost legální spolupráce

ŠLP je součástí univerzity a spravuje rozsáhlé lesy od severu Brna až na Blanensko. Bikeři, kteří si dělají v lesích trailové cesty, jsou pro lesníky dlouhodobým problémem, proto obě strany nyní přivítaly možnost legální spolupráce. Lesníci oslovili bikery před dvěma lety a ti na jejich nabídku kývli. Smlouvu oba subjekty uzavřely se ŠLP na deset let. Dokument vymezuje práva a povinnosti obou stran. Předtím také lesníci vytěžili suché stromy a udělali potřebné výchovné zásahy, které les potřebuje. Díky tomu je zároveň provoz bezpečný.

Zamilectrejl spravuje sportoviště pod střelnicí s deseti tratěmi různé obtížnosti. „Chtěl bych poděkovat ŠLP Křtiny za perfektní přístup a pomoc při legalizaci tohoto sportoviště. Bude sloužit všem lidem, které baví jezdit na kole a sem tam si i skočit. V budoucnu zde plánujeme kroužky výuky MTB cyklistiky pro děti a také závody ve sjezdu," uvedl za spolek Dominik Fiala. Druhým zlegalizovaným sportovištěm je Dirtjump Zamilec, které slouží různým druhům freestyle cyklistiky a horským kolům. „Dirtjump Zamilec není určen pouze pokročilým jezdcům. Na své si zde přijdou i začátečníci, pro které tu bude malý pumptrack a skoky jednoduššího typu," řekl správce Dirtjump Zamilec Bohuslav Švéda.

Smlouva například upravuje čas, kdy by stezky neměl nikdo používat, aby zvěř měla klid na pastvu

Smlouva mimo jiné upravuje povinnosti provozovatelů v případě poškození dřevin kolem stezky, osazení informačními tabulemi o podmínkách provozu. Vymezuje také čas, kdy by na stezce neměl nikdo být, aby zvěř měla dostatečný klid k pastvě, upravuje rovněž postup v situacích, kdy potřebuje v dotčených lokalitách ŠLP Křtiny vykonávat právo myslivosti, těžební práce či jinak hospodařit.

Jiné než legální trailové cesty na svém majetku ŠLP Křtiny trpět nebude, řekl ředitel Tomáš Vrška. „Poškozují lesní porosty a omezují v nich hospodaření. Zákon o lesích jasně uvádí, kde cyklisté mohou v lese jezdit. Některé traily vznikly dokonce na území národních přírodních rezervací a takové budeme nekompromisně odstraňovat," uvedl Vrška.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zamilectrejls

Štítky lesy, kondice, školy, Zamilovaný hájek, cyklotraily, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklotraily v Zamilovaném hájku, které byly dosud nezákonné, se podařilo legalizovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.