Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Startovací byty v Brně mohou nově získat i jednotlivci, schválili zastupitelé

Jednočlenné domácnosti se v Brně snáz dostanou k městskému bytu. Zastupitelé dnes schválili úpravu pravidel, která zavádí možnost pronájmu přiměřeného startovacího bytu právě jednotlivcům. Důvodem je to, že se v Brně rozšiřuje skupina mladých, nezadaných a bezdětných lidí. Při žádosti o obecní byt jsou ale neúspěšní, protože pravidla a kritéria většiny městských částí zvýhodňují páry a rodiny s dětmi, případně seniory nebo handicapované. Zároveň si nemohou dovolit komerční nájem či vlastní bydlení, a tak se stěhují pryč z Brna.

„Systémem přidělování obecních bytů propadají a pořízení vlastnického bydlení je pro velkou většinu těchto singles rovněž nedosažitelné, neboť ceny hypoték a nemovitostí jsou příliš vysoké pro jejich příjmovou situaci. Chceme je podpořit a v Brně stabilizovat, takže pro ně vyčleníme malometrážní startovací byty,“ řekla náměstkyně primátorky Karin Podivinská (ANO), která má bydlení na starost.

Brno z celkového počtu více než osmadvaceti tisíc obecních bytů pronajímá sto sedmdesát jedna jako startovací. Dosud byly určeny pro manžele a partnery do pětatřiceti let s vymezenými příjmy. Nově je možnost při určení charakteru bytu rozhodnout, zda s ohledem na velikost podlahové plochy a jeho dispozici jde o byt pro manžele, registrované partnery a nesezdané partnerské páry nebo pro jednotlivce. Těm by měly sloužit především byty s jedním pokojem do maximální podlahové plochy čtyřicet metrů čtverečních.

Čistý měsíční příjem žadatelů se musí pohybovat od poloviny průměrné hrubé mzdy v Česku po její výši. „Aktuálně to vychází od jednadvaceti tisíc do třiačtyřiceti tisíc. Myslíme si, že kdo má nad 43.000, tak je schopen platit komerční nájem,“ dodala Podivinská.

Zezačátku předpokládá, že budou pro jednotlivce vyčleněny desítky bytů. „Oslovili mě i někteří starostové městských částí s tím, že by rádi dali ze svého bytového fondu k dispozici malé byty, aby přitáhli mladé lidi. Máme také projekt v Mánesově ulici na výstavbu nového bytového domu, který bude pro singles domácnosti. Snad příští rok bychom mohli začít stavět,“ uvedla. O startovací byty je podle města velký zájem. Umocnila jej loňská změna pravidel, podle které lze ve startovacím bytě zůstat i po uplynutí pětiletého období. Stane se z něj obecní byt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovací byty v Brně mohou nově získat i jednotlivci, schválili zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.