Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Brně loni zpracovali čtyři tuny použitého polystyrenu ze sběrných středisek. Vyrábí z něj izolační prvky

Polystyren, který se vybírá brněnských sběrných střediscích odpadu, dostává šanci na nový život. Přímo v jihomoravské metropoli se vybraný izolační materiál recykluje na polystyrenové desky. Za minulý rok pracovníci tímto způsobem zpracovali čtyři tuny polystyrenu.

Čtyři sta kilogramů polystyrenu loni dovezla do městské společnosti SAKO Brno specializovaná firma. „Pokud by někomu toto množství připadalo nedostatečné, tak uvedu, že ony čtyři tuny při nízké váze materiálu představují půl kilometru vysokou věž o základně jeden metr čtvereční,“ upřesnil Pavel Urubek, předseda představenstva SAKO Brno.

Spolupráce na třídění a následném zpracování polystyrenu v Brně začala na podzim 2021. „Že můžeme recyklovat použitý polystyren přímo v Brně, je výhodné s ohledem na ochranu životního prostředí i z ekonomických důvodů. Při transportu na větší vzdálenost se totiž polystyren musí lisovat. A to zvyšuje náklady kvůli nutnosti čištění vstupní suroviny,“ vysvětlil Urubek.

Vytříděný izolační materiál se v areálu firmy na Vídeňské ulici rozmělní na drť. Drť s příměsí se používá k výrobě izolačních omítek nebo lehčených betonů, čistý materiál dostane druhý život v podobě izolačních desek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky SAKO, třídit, odpad, polystyren, izolace, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamil Šplíchal

400kg není málo, ale proč jsou v názvu 4 tuny??? Když tak 4 metráky, tedy metrické centy (q).

Pátek, 26. dubna 2024, 06:15Odpovědět

V Brně loni zpracovali čtyři tuny použitého polystyrenu ze sběrných středisek. Vyrábí z něj izolační prvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.