Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do jihomoravských Pasohlávek přijely tři stovky členů záchranných složek. Cvičili záchranu při povodních

Nácvik záchranných prací při povodních si dnes u Pasohlávek na Brněnsku vyzkoušelo téměř 300 hasičů, policistů a záchranářů. Účastníci z Česka, Slovenska a Rakouska cvičili na břehu nádrže Nové Mlýny, tedy v oblasti, kde v letech 2006 a 2014 hasiči řešili skutečnou povodňovou aktivitu. Letos se poprvé zapojil i Dobrotým, jenž v Jihomoravském kraji koordinuje dobrovolníky při mimořádných událostech.

„Profesionální práci našich hasičů, záchranářů i policistů jsme viděli při tornádu a vídáme ji pravidelně pokaždé, když bojujeme s živly nebo nepředvídatelnými situacemi. Jsem ale strašně rád, že se do cvičení letos poprvé zapojuje taky Dobrotým, tím pádem pracujeme už při nácviku krizových scénářů s lidmi, kteří chtějí pomáhat, a ukazujeme, jak důležití pro nás jsou,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Cvičení simulovalo povodňovou aktivitu, při které záplavová vlna poškodila majetek, přerušila sjízdnost silnic, poškodila infrastrukturu a zranila obyvatele. Záchranné složky tak řešily naráz několik rozdílných úkolů. Čekalo na ně 11 stanovišť, mezi nimi třeba simulace odstřelu překážky na vodní hladině nebo nácvik záchrany lidí z vody pomocí vrtulníku nebo člunu. Policejní potápěči si oživili například postupy související s vyzvedáváním břemene z hloubky.

Na stanovišti přednemocniční neodkladné péče představila zkušenosti z praxe záchranná služba. „Pamatujeme si velké povodně, které naši republiku v nedávné minulosti postihly. A týkalo se to i jižní Moravy. Taková cvičení jsou proto mimořádně užitečná, protože se nám zúročí při reálných zásazích. Vyzkoušíme si zapojení například velkokapacitní sanitky či terénního vozidla,“ řekla ředitelka jihomoravských záchranářů Hana Albrechtová.

Krajské taktické cvičení integrovaného záchranného systému se uskutečnilo naposledy v roce 2019 s tematikou mimořádné události na rockovém koncertě. Orgány krizového řízení společně s IZS mají letos v plánu 20 dalších cvičení. Patří mezi ně například nácvik události spojené s aktivním střelcem, požár domova pro seniory, dekontaminace nebo dopravní nehody v tunelech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky ČR, správa, hasiči, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jihomoravských Pasohlávek přijely tři stovky členů záchranných složek. Cvičili záchranu při povodních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.