Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Moravský Jadran slaví. Vranovská přehrada láká rekreanty už devadesát let

Půvabná zákoutí Vranovské přehrady, které se přezdívá Moravský Jadran, lákají rekreanty či turisty již devět desetiletí ke koupání, ale i vycházkám k hradu Bítov či na zříceninu Cornštejn. Přehrada zde vyrostla během tří let v letech 1930 až 1933 dva kilometry proti proudu řeky Dyje nad Vranovem nad Dyjí. A před 90 lety, 11. dubna 1934, byla zdejší vodní elektrárna připojena do sítě.

V elektrárně jsou tři hlavní turbíny, z nichž každá má výkon 6300 kW. Elektrárna je doplněná ještě o jednu menší turbínu o výkonu 1120 kW, kterou protéká běžný odtok z vodní nádrže. Slouží také jako jeden ze záložních zdrojů pro jadernou elektrárnu Dukovany v případě takzvaného blackoutu. Do prostoru elektrárny se mohou návštěvníci podívat i s průvodcem, k vidění je i starý velín, ze kterého se celá elektrárna kdysi řídila.

Dnešní výkon elektrárny činí celkem 18 900 kW. V roce 2013 uvedla energetická společnost E.ON na Vranovské přehradě do provozu dvě menší vodní elektrárny Vranov 2 a Vranov 3. Jedna má výkon 1125 kilowattů, druhá 44 kilowattů. Investice za 56,5 milionu korun má přispět nejen k výrobě energie, ale podle mluvčího společnosti Vladimíra Váchy zlepšit i ekologické poměry pod přehradou díky navýšení minimálního průtoku.

Stavba Vranovské přehrady (spolu s výstavbou nového Bítova, dvěma mosty či inženýrskými sítěmi) začala v březnu 1930, dokončena byla za tři a půl roku. Tehdy to byla největší přehrada ve střední Evropě a až do stavby Slapské přehrady koncem 50. let i největší přehrada v Československu. První betonová gravitační hráz z litého betonu na území českých zemí je 60 metrů vysoká a v koruně 292 metrů dlouhá. Na 763 hektarech zadržuje až 132 500 kubíků vody. Největší hloubka přehrady (46 metrů) je přímo u zdi, přehrada je dlouhá asi 30 kilometrů a zasahuje až pod hrad Bítov do údolí Želetavky.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky energie, přehrada, Vranov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský Jadran slaví. Vranovská přehrada láká rekreanty už devadesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.