Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemědělci na sněmu Agrární komory v Brně vestoje tleskali kritice vlády

, aktualizováno 7. dubna 2024, 13:40

Potlesk vestoje sklidily dnes na sněmu Agrární komory v Brně projevy prezidenta komory Jana Doležala i viceprezidentů Martina Pýchy a Leoše Říhy. Oba byly velmi kritické vůči krokům současné vlády na podporu zemědělců a upozorňovaly na podle nich špatný stav českého zemědělství. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve svém projevu výtky zemědělců mírnil a na kritiku v debatě reagoval. Sněm se koná jako součást veletrhu Techagro na brněnském výstavišti.

„Požadavků k řešení a nezodpovězených otázek je stále mnohem více než předložených nabídek a pomoci k řešení současné krize evropského i českého zemědělství. Opakovaně deklaruji, že jsme jednáním trvale a konstruktivně otevřeni, ale k tomu je potřeba mimo jiné hrát s čistými kartami. A my je, jak nás politici bohužel opakovaně přesvědčují, od nich dlouhodobě dostáváme ve falešném balíku," uvedl ve svém projevu Doležal.

Zemědělci v minulých týdnech několikrát demonstrovali po celém Česku. Stěžují si na přílišnou byrokracii a levné dovozy zemědělských komodit do Evropské unie. Reakci vlády v minulosti označovali za nedostatečnou. Demonstrace farmářů se odehrávají i v dalších zemích Evropské unie.

Doležal varoval, že pokud se situace do konce dubna neposune, jsou zemědělci připraveni znovu protestovat. Viceprezident agrární komory Leoš Říha přednesl 13 bodů, jejichž splnění komora požaduje do konce dubna. Mezi požadavky je mimo jiné to, aby ministr zemědělství informoval, jak plánuje řešit současnou krizi v zemědělství, či našel způsob podpory provozních úvěrů pro zemědělce a svolal mimořádné jednání vlády pouze o krizové situaci v zemědělství.

Ministr Výborný na výtky zemědělců v debatě i ve svém projevu reagoval, upozornil na kroky, které vláda i jeho ministerstvo uskutečnilo. „S nikým si nehraju na schovávanou, ale je třeba říkat všechno - když se řekne A, je třeba říci i B. Nemůžeme se vzájemně vydírat protesty, i když nikomu neubírám právo protestovat. Je třeba vědět, že vláda nestrká hlavu do písku, problémů jsme si vědomi, ale některé věci nelze řešit ze dne na den," konstatoval Výborný. Zdůraznil, že na splnění některých bodů pracuje, u dalších bodů ale splnění do konce dubna není reálné.

Požadavky agrární komory podpořila i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky veletrh, zemědělci, protest, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, seriál Volha včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Sprcha, Dežo, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984. Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, zemědělci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Zbavit se mafie lichvářských válečnických trpaslíků, kudlanek, trubců, komediantů, lhářů, podvodníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'' mzdy opravdu pracujících lidí, rozdávají si metály, a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, mrázků,falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů. Na Islandu je vyhnali i s jejich mafiánskou stavební krizi' kterou rozvezli po světě 2008, a jsou v desítce nejbohatších zemí.

Čtvrtek, 11. dubna 2024, 20:23Odpovědět

Zemědělci na sněmu Agrární komory v Brně vestoje tleskali kritice vlády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.