Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: V noci se změnil čas ze zimního na letní a lidé tak spali o hodinu méně. Který čas preferujete?

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března se posunul čas o hodinu vpřed. Změna času se uskutečnila mezi druhou a třetí hodinou v noci. Střídání času kritizují nejen odborníci, přesto se zatím ke změně neschyluje.

Nezapomeňte přetočit hodiny

Lidé si dnes po probuzení opět museli přetáčet ručičky hodinek, tentokrát o hodinu vpřed. Začal platit letní čas i přesto, že členové Evropského parlamentu se v roce 2019 usnesli, že střídání letního a zimního času se zruší. Státy Evropské unie se ale stále neshodly, který čas bude platit.

Změna na letní čas letos připadla na neděli 31. března. Čas ve dvě hodiny ráno poskočil dopředu na tři hodiny a noc ze soboty na neděli tak byla o hodinu kratší. Ručičky hodin a hodinek bude třeba znovu přetočit poslední říjnovou neděli, kdy se zpět vrátí čas zimní.

Který čas je správný?

Letní čas se ve velké míře zavedl za první světové války ve většině evropských zemích a ve Spojených státech. „Účelem změny času byla úspora elektrické energie, která byla potřeba k večernímu osvětlení,“ uvedl již dříve ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Většina vědců se nyní přiklání navrácení k přírodnímu času, který se řídí východem a západem slunce a odpovídá fyziologickým potřebám lidí. Trvale letní čas je podle nich škodlivý pro náš biorytmus. „Ponechání trvalého středoevropského by mělo pozitivní dopad na zdraví člověka,“ popsala v tiskové zprávě členka fyziologického ústavu Akademie věd ČR Alena Sumová.

Který čas byste chtěli celoročně zachovat?

Celkem hlasovalo649 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky čas, změna času, letní čas, zimní čas, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Nosek

Už dávno se to střídání času mělo zrušit. Jenom naši neschopní politici se ještě nedohodli.

Pondělí, 1. dubna 2024, 08:42Odpovědět

ivan krahula

Spalo se naprosto stejně, jen bylo ráno o hodinu více. Zimní čas neexistuje a poledne je všude jinak, u nás činí rozdíl dvacet minut. Nejvíce vadí směnná a noční práce, protestuje někdo?

Pondělí, 1. dubna 2024, 07:50Odpovědět

ANKETA: V noci se změnil čas ze zimního na letní a lidé tak spali o hodinu méně. Který čas preferujete?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.