Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stavba brněnské arény za šest miliard pokračuje. Buduje se železobetonová podzemní konstrukce

Na brněnském výstavišti pokračuje stavba multifunkční haly téměř za šest miliard korun. Dělníci těží a odvážejí zeminu i suť a třídí vytěžený materiál. Stavbaři pracují také na vedení kanalizace, plynovodu a vodovodu. V současnosti vzniká tzv. bílá vana. Jde o železobetonovou podzemní konstrukci, která tvoří základy stavby a zároveň plní funkci izolace proti vodě a plynům. Řekl to vedoucí tiskového střediska brněnského magistrátu Roman Burián.

Výstavba haly začala loni v září. Souběžně se stavbou pokračuje i výběr poskytovatele gastronomických služeb, s nímž město plánuje uzavřít koncesi. Zájemci se mohli hlásit do 20. února. Magistrát eviduje několik uchazečů, s kterými jedná o podmínkách spolupráce. Výstupem bude návrh koncesní smlouvy a následovat bude výzva k podání nabídek. „Vybrat chceme optimálně do poloviny roku," sdělil Roman Burián.

Zhotovitelem je Hochtief CZ. Výstavba vyjde na čtyři miliardy korun, pozemky stály více než 152 milionů korun a přibližně 237 milionů korun stojí projekční práce, správce stavby a autorský dozor. Město dále počítá s náklady zhruba 470 milionů korun na vnitřní vybavení a udělalo si také rezervu ve výši 897 milionů. Na stavbu přispěla 300 miliony korun Národní sportovní agentura, 200 miliony Jihomoravský kraj a 1,95 miliardy korun pokryje úvěr od České spořitelny. Zbytek doplatí město ze svého rozpočtu. Hotovo má být v roce 2026.

Předpokládaná doba koncese je deset let s možností prodloužení o dalších pět let. Její hodnota je téměř 1,6 miliardy korun. Jde o částku, kterou podle předpokladu může dodavatel inkasovat za své služby, zejména od návštěvníků arény. Výpočet uvažuje o 70 až 100 akcích ročně, avšak se zohledněním jejich pozvolného nárůstu.

Město se zároveň zaměřuje na budování týmu, který bude mít provoz haly na starost. Společnost Arena Brno má nyní dva zaměstnance. „Ředitele a manažera technologií, který pracuje na specifikaci požadavků na audiovizuální a televizní techniku. Navázala také externí spolupráci s odborníky se zkušenostmi s provozováním obdobných objektů a s organizací akcí. Jednáme se zájemci o pracovní pozice v managementu i v provozní oblasti. Hlavního manažera město zatím nevybralo," doplnil Burián.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ARENA BRNO

Štítky stavby, aréna, hala, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Sklář

Ani více betonu a železa nepomůže kvalitě brněnského hokeje natož hala za takový love pro soukromou firmu p.Zábranského

Pátek, 22. března 2024, 08:54Odpovědět

Stavba brněnské arény za šest miliard pokračuje. Buduje se železobetonová podzemní konstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.