Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vydejte se na výpravu k černým dírám, zve brněnská hvězdárna

PR článek

Všichni ten pojem známe: černá díra. O jaké vesmírné objekty se ale jedná? Na to vám odpoví představení Černé díry, které v české premiéře uvádí Hvězdárna a planetárium Brno od března 2024. Tak neváhejte a vydejte se k nejpodivuhodnějším a současně i nejjednodušším objektům ve vesmíru.

Černé díry jsou ve všech svých vlastnostech naprosto extrémní. Když se k nim přiblížíme na jistou, velmi malou vzdálenost (tzv. horizont událostí), neunikneme ze spárů jejich gravitačního pole jinak, než že se budeme pohybovat rychleji než světlo. Ve vesmíru se tak rychle ale nic pohybovat nemůže, proto navždy zůstaneme v jejich zajetí.

Podle současných představ z nitra černé díry směrem ven nemůže nic uniknout – ani světlo, ani hmota. Co se děje uvnitř, nevíme a nikdy to nezjistíme. Zřejmě je tam nekonečné zakřivení časoprostoru a také nekonečně veliká gravitační síla.

„Černé díry nemají žádné pozorovatelné vlastnosti kromě hmotnosti, elektrického náboje a momentu hybnosti, který popisuje to, jak se otáčí,“ doplňuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky, s jehož pomocí se dostanete do světa černých děr. „Jsou to tedy velmi jednoduché objekty – nejjednodušší v celém vesmíru. Někdy se říká, že černé díry nemají vlasy. Jako vlasy jsou přitom míněny ostatní (nepozorovatelné) vlastnosti těchto podivuhodných objektů.“

Dokáží se lidé někdy podívat do černé díry? Nedokáží. Při cestě do černé díry bychom nejdříve čelili intenzivnímu rentgenovému a gama záření. Poté by nás v její blízkosti roztrhalo slapové působení extrémně silného gravitačního pole. Proměnili bychom se v horký plyn jednotlivých atomů, které by po spirále padaly do černé díry. Tomuto prostředí totiž nevydrží čelit ani obří hvězdy.

Po pádu dovnitř černé díry dochází k absolutnímu zjednodušení – černá díra pohltí nejen naši hmotu, ale vymaže také všechny informace o ní, s výjimkou zmiňované hmotnosti, elektrického náboje a momentu hybnosti. Všechny černé díry jsou si tedy podobné jako vejce vejci, nelze určit, z čeho a jakým způsobem vznikly.

Černé díry 2D představí jednotlivé typy těchto exotických objektů a způsob jejich vzniku. Jakkoli se jedná o nejtemnější útvary ve vesmíru, přece jen existují způsoby, jak je pozorovat. Obrazově neuvěřitelně pestrý příběh o těchto podivuhodných jevech přichází z madridského planetária, s velkým úspěchem byl uveden na Fulldome Festivalu Brno 2023. Brno je první digitárium v České republice, kde tuto výpravnou férii zažijete.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se na výpravu k černým dírám, zve brněnská hvězdárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.