Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Policisté a hasiči na Brněnské přehradě mají zázemí v nové budově. Sloužit bude hlavně potápěčům

Policisté a hasiči mají na Brněnské přehradě nový společný objekt, ve kterém našli zázemí. Je uzpůsobený i pro potápěče. Investice do novostavby vyšla na 266 milionů korun. Původní budova ze 70. let už přestala vyhovovat jejich potřebám.

Důstojné podmínky pro službu

Původní budova v Hrázní ulici sloužila hasičům a útvaru policejních potápěčů od 70. let minulého století, stavební firma jej začala bourat ve druhé polovině roku 2021. Nová budova bude plnit stejný účel jako ta předchozí, našly v ní zázemí asi dvě desítky policistů a obdobný počet hasičů. Navíc přibyly ubytovací prostory pro třicet lidí.

Synergie je skvělá, protože tady můžeme spolu cvičit a také spolupracovat při záchraně lidí. Je zde i celá řada vzdělávacích aktivit, které se tady dají dělat společně. Pro mne je také velmi důležité, že naprosto jedinečný útvar Policie ČR má po 50 letech důstojné podmínky pro svoji službu,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Doplnil, že dříve v objektu také nebyly ubytovací kapacity, takže všichni, kdo přijeli na výcvik, museli spát jinde a dojíždět. „Je to důstojné zázemí nejen pro policisty a hasiče, ale i pro ty, kteří sem přijedou na výcvik,“ popsal Vondrášek. 

Terasy, garáže i posilovna

Objekt je umístěný do svahu, kdy první a druhé podlaží je řešené jako zapuštěné do svahu s dominantními terasami. Obě podlaží budou téměř celé sloužit policejním potápěčům. V prvním jsou například suché doky, garáže, dílna údržby či sklady, ve druhém kanceláře se zázemím. Třetí podlaží je umístěné celé nad úrovní terénu. Jde o hasičskou stanici se čtyřmi parkovacími stáními hasičských vozů namísto původních dvou.

Ve čtvrtém podlaží jsou společné prostory, které zahrnují i posilovnu, také oddělené prostory pro školení a ubytování. V prostorách hasičské stanice je i školicí místnost, inspekční pokoj a klubovna se saunou. Policie má ve svých prostorách školicí místnost, kuchyňku, nocležny a prostornější pokoj se sociálním zařízením pro ženy.

Stavba vyšla na 266 milionů korun, z toho necelých 197 milionů šlo z fondu Evropské unie. Stavební firma nový objekt dokončila v polovině loňského září, na konci roku byl kolaudován. Hasiči i policisté se do něj stěhují postupně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky stavby, policie, hasiči, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté a hasiči na Brněnské přehradě mají zázemí v nové budově. Sloužit bude hlavně potápěčům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.