Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ochránci přírody vyzvali ministry, aby zastavili další kácení ve Ždánickém lese

Ochránci přírody vyzvali ministra životního prostředí Petra Hladíka a ministra zemědělství Marka Výborného (oba KDU-ČSL), aby zastavili další destrukci Ždánického lesa na jihu Moravy. I přes sliby se v něm totiž podle nich znovu intenzivně kácelo. Těžká lesní technika podle nich navíc rozryla rozsáhlé oblasti lesa.

Postupujeme podle plánu, zní z ministerstev

Petr Hladík sdělil, že ho situace překvapila a že počítá s dohodnutým přechodem těžby ve Ždánickém lese na šetrné hospodaření. V místě hospodaří státní podnik Lesy ČR, který tvrzení Greenpeace o intenzivním kácení odmítl. Stejně tak popřel informace Greenpeace Marek Výborný. Ochráncům přírody ministr nabídl jednání.

„Já počítám s dohodnutým postupem, který jsme s Lesy ČR a ministrem Výborným dohodli vloni v prosinci. To znamená se změnou přístupu k těžbě v oblasti Ždánického lesa, který bude znamenat přechod na šetrné hospodaření, na přirozenou obnovu lesa, využívání výběrných principů i ponechávání biotopových stromů tak, aby byla posílena ochrana dochovaných přírodních hodnot, biodiverzity i dalších funkcí lesa,“ uvedl Hladík. „Lesy ČR mají navrhnout konkrétní změny. O výsledku bychom pak měli jednat s panem ministrem Výborným, a to i na základě výzvy vědců,“ doplnil.

Ždánický les je na jihovýchod od Brna na pomezí Hodonínska a Vyškovska. Sousedí například s Litenčickou pahorkatinou či Kyjovskou pahorkatinou.

Ministr zemědělství odmítl tvrzení, že Lesy ČR ve Ždánickém lese postupují nešetrně. Firma podle něj ani zdaleka nevyužívá celkové možnosti těžby dřeva dané schváleným lesním hospodářským plánem. „V lesích se záměrně ponechávají kvůli podpoře biodiverzity biotopové stromy i dřevo k zetlení. Bezodkladně se sanuje případné poškození půdního povrchu a nevznikají žádné holoseče, protože mateřský porost podrůstají mladé stromky,“ uvedl Výborný.

„Postupujeme šetrně, na malých plochách vybíráme jednotlivé stromy, žádné holoseče nevznikají. Díky obnově a postupnému prosvětlování tohoto hospodářského lesa dostávají příležitost mladé stromky podrůstající mateřský porost, z jehož semen a plodů vzešly,“ řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. V lese by se měly uchytit především buky, duby a modříny. Měl by tam podle podniku vzniknout různorodý les, který odolá změně klimatu i škůdcům.

Ochránci nesouhlasí

Podle ochránců státní podnik ve Ždánickém lese několik týdnů nekácel a s intenzivním kácením začal znovu na přelomu ledna a února, kdy byla půda po deštích podmáčená. Těžká lesní technika tak podle nich rozryla rozsáhlé oblasti lesa. Ochránci tvrdí, že se ve Ždánickém lese kácelo i přesto, že loni v prosinci deklarovali oba ministři záměr zavést ve Ždánickém lese větší ochranu a ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík oznámil, že se dohodli na monitoringu cenných porostů, ve kterých Lesy ČR následně rozhodnou o nejlepším způsobu a režimu ochrany.

„Nedává smysl na jedné straně připravovat ochranu lesa a ve stejné chvíli ho masivně kácet. Věřili jsme, že ministerstva a Lesy ČR kácení Ždánického lesa zastaví alespoň do doby, než bude rozhodnuto o jeho ochraně. Pokud budou Lesy ČR kácet ve Ždánickém lese stále takovým tempem, nezůstane z něj brzy nic, co by se dalo ještě chránit,“ uvedla koordinátorka kampaně za záchranu starých lesů Nekácejte.cz Nikol Krejčová.

Doplnila, že jejich průzkum potvrdil, že v lese stále místy zůstávají i klády stromů pokácených loni na jaře a na podzim, jejichž dřevo již nyní tleje. „Vyzýváme proto ministra Hladíka a Výborného, aby další destrukci Ždánického lesa zastavili a urychleně zavedli na tomto území účinnou ochranu, kterou si místní příroda zaslouží,“ uvedla Krejčová.

„Ministerstvo zemědělství spolu s podnikem Lesy ČR nabídne iniciátorům předmětné výzvy jednání nad záměrem lesnického managementu Ždánického lesa,“ sdělil Výborný. Minulý týden poukazovali na necitlivý způsob lesního hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech na jihovýchodní Moravě odborníci na biodiverzitu a ekologii lesa z několika institucí. Navrhli diskusi.

Ochránci přírody v minulosti kritizovali způsob, jakým Lesy ČR v lokalitě hospodaří, když místo vzrostlých stromů zůstaly mnohde jen vykácené plochy. Vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR Ondřej Pecháček loni na podzim uvedl, že se muselo postupovat rychleji, protože obnova lesa byla v plánu dřív, ale nebyly kapacity kvůli kůrovcové kalamitě. K obnově tak Lesy ČR přikročily jen dvoufázově, tedy odstranily původní porost, aby narostl nový. Další proces obnovy už podle něj měl být šetrnější.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenpeace /Andrea Špak

Štítky lesy, příroda, stromy, Lesy ČR, kritika, Hodonínsko, Vyškovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody vyzvali ministry, aby zastavili další kácení ve Ždánickém lese  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.