Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: U hlavního nádraží v Brně vyroste komplex s obchody i byty. Nahradí chátrající Prior

Projekt Nový Dornych, jenž v následujících letech v Brně nahradí chátrající obchodní dům Prior, získal stavební povolení. Nabídne komplex několika budov, jejichž spodní podlaží zaplní obchody, restaurace a další služby. Ve vyšších patrech bude nájemní bydlení a kanceláře. Místo v jedné z budov najde také zdravotní klinika.

Rozsáhlá stavba

Projektu Nový Dornych za zhruba sedm miliard korun udělili úředníci stavební povolení. V prostoru vedle hlavního nádraží má vzniknout částečně zastřešený veřejný prostor a šest budov, z nichž nejvyšší bude mít osm pater.

Zůstane napojení na podchod pod hlavním nádražím a také lávka nad Úzkou ulicí. Průchod od nádraží k Vaňkovce zůstane zachovaný i po dobu stavby. Moderní objekt nahradí chátrající obchodní dům Prior.

„Aktuální časový harmonogram počítá s tím, že k uzavření stávající budovy a její demolici dojde na podzim tohoto roku. Dokončení projektu se očekává přibližně za tři roky od zahájení demolic,“ sdělil ředitel developmentu společnosti Crestyl Jaromír Krb.

Brno si pláclo s developerem. Směnilo s ním pozemky, aby postavil obchoďák a kanceláře

V brněnské ulici Dornych se stále více blíží stavba nového víceúčelového obchoďáku, který vznikne na místě bývalého obchodního domu Prior. K cestě za vytouženou stavbou pomohl soukromé společnosti magistrát, jenž se dohodl s firmou na směně pozemků....

Restaurace, byty i lékaři

Investor plánuje do komplexu zařadit mnoho restaurací, barů a kaváren.  Kromě samostatných provozů chystá i moderní tržnici s restauracemi, bistry či kavárnami.

„Tento koncept znamená konec dohadům o tom, do jakého typu restaurace zajít. U jednoho stolu si každý přijde na své chutě bez ohledu na to, s kým na jídlo vyrazí,“ uvedla obchodní ředitelka developerské společnosti Lenka Preslová.

Ve vyšších patrech zázemí najdou kanceláře a nájemní byty. „Konkrétně vznikne přes sto osmdesát bytů, šestadvacet tisíc metrů čtverečních kancelářských a sedmadvacet tisíc metrů čtverečních retailových ploch,“ doplnila Preslová.

Prvním zveřejněným velkým nájemcem je zdravotní klinika, která zabere celou jednu budovu. Na ploše přes šest tisíc metrů čtverečních budou kromě ordinací a zázemí i dvě lékárny.

Mysleli na auta i přírodu

Budovy budou mít nejvýše sedm až osm pater. S parkováním se počítá v podzemních garážích. Celý projekt bude samozřejmě napojený na uliční síť a podchod pod nádražím a propojí historické centrum města s plánovanou Jižní čtvrtí.

„Samozřejmostí tak budou dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrická kola,“ upřesnila Preslová. Developer plánuje také úsporné osvětlení, kolárna a šatny se sprchami v kancelářích, ale například i využití dešťové vody pro závlahu zeleně a splachování.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Crestyl

Štítky obchodní dům, stavební povolení, restaurace, byty, kanceláře, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mojmír Herzlik

V roce 1926 bylo rozhodnuto, že nádraží z roku 1839 nevyhovuje, nemá se kam rozšiřovat a je potřeba postavit nové vyhovující nádraží. Toho já se už nedožiju a píchnu se, jestli bude hotové v roce 2039, já myslím, že to staré nádraží se dožije i 200 narozenin. Tak proč tam stavět něco hned u kolejí. Nebylo by jednodušší na dalších 200 let aspoň přistavět 1 kolej?

Sobota, 17. února 2024, 15:34Odpovědět

Roland von Wagen

Zase jenom takové ušmudlané zemljanky. Škoda.

Sobota, 17. února 2024, 05:25Odpovědět

Oldrich Slezak

Jediný větší obchod kde člověk může pořádně nakoupit (Albert nepočítám protože tam jsem pracoval a vím co se v Aholdu dělá z uzeninama a masem :'( ) maso, uzeniny a saláty z pultu a oni ho zruší :-( Jediné Tesco opravdu dává nějaké viditelné slevy na "kartičku" a má otevřeno dostatečně dlouho. Teď tady široko daleko nebude žádný slušnější supermarket :'(

Pátek, 16. února 2024, 20:52Odpovědět

VIZUALIZACE: U hlavního nádraží v Brně vyroste komplex s obchody i byty. Nahradí chátrající Prior  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.