Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravě padaly teplotní rekordy. Teploměry naměřily přes patnáct stupňů

Teplotní rekordy pro 10. únor dnes padly zhruba na třetině dlouhodobě měřicích stanic v zemi. Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku. V neděli ale Česko čeká ochlazení a dešťové a sněhové přeháňky

Nejtepleji v celé republice

Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili patnáct a půl stupně Celsia. O dvě desetiny stupně chladněji než v Lednici bylo dnes odpoledne ve Strážnici na Hodonínsku.

V Dyjákovicích a Brodě nad Dyjí teploměr dnes ukázal čtrnáct a čtyři desetiny stupně, v Pohořelicích třináct a osm desetin stupně, v Ivanovicích na Hané třináct a půl stupně, v Brně-Tuřanech třináct a čtyři desetiny stupně, v Troubsku třináct a jednu desetinu stupně, v Brně-Žabovřeskách třináct stupňů a v Kuchařovicích třináct a půl stupně.

Rekordní hodnoty pro 10. únor dnes přepisovalo 59 ze 167 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let. Byly mezi nimi i čtyři s více než stoletou historií.

Teplý únor

Dnešek byl zatím nejteplejším únorovým dnem, ale celá první únorová dekáda byla extrémně teplá a na jižní Moravě jsou nejvyšší odpolední teploty prakticky stále okolo deseti stupňů. Průměrné denní teploty se pohybovaly výrazně nad teplotním průměrem pro toto období. Na řadu teplých dnů reaguje i příroda, vykvetlo už několik druhů květin, probudily se i stromy, na nichž raší pupeny. Posledním měsícem, který byl teplotně pod průměrem let 1991 až 2020, byl loňský květen.

Na únor neobvykle vysoké teploty zaznamenali meteorologové v České republice i v několika předchozích dnech. V pátek rekordy padly na čtvrtině ze 165 stanic, které fungují alespoň třicet let.

Přijde ochlazení

Neděle už tak vysoké teploty jako sobota zřejmě nepřinese. Podle předpovědi ČHMÚ bude převážně zataženo s občasným deštěm, který odpoledne v horských oblastech na západě a jihozápadě Česka přejde v déšť se sněhem nebo ve sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi sedmi až jedenácti stupni Celsia, na horách v tisíci metrech kolem pěti stupňů.

V důsledku dalších srážek budou v neděli znovu stoupat hladiny některých toků. V povodí horního Labe a horní Moravy až po Moravskou Sázavu očekávají hydrologové překročení druhého, tedy prostředního stupně povodňové aktivity, uvedli na facebooku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, teplota, rekord, Hodonínsko, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě padaly teplotní rekordy. Teploměry naměřily přes patnáct stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.