Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úřady nezachránily historickou vilu. Ombudsman nařídil u podobných případů přísnější dohled

Úřady v případě zbourané historické vily v Brně podle zjištění veřejného ochránce práv Stanislava Křečka dostatečně nespolupracovaly na její ochraně a záchraně. Přijaly ale opatření uložená ombudsmanem, aby se to neopakovalo.

Historická vila šla k zemi

Ombudsman Stanislav Křeček prověřoval okolnosti zbourání neorenesanční vily v brněnské ulici Hlinky, kterou majitel nechal zdemolovat na jaře 2022. Podle ombudsmana už dříve, v době, kdy ministerstvo kultury jednalo o jejím zapsání na seznam památek, majitel odstranil štukovou výzdobu i střechu a zboural historickou verandu.

Stavební úřad městské části majiteli ale postupné rozebírání podle ombudsmana nevytkl. Naopak zhodnotil práce na vile jako udržovací a postačilo mu jejich oznámení. Nadto se úřad podle ombudsmana neohradil ani vůči tomu, že samotnou demolici vily stavebník oznámil podle nevhodného ustanovení zákona, které se vztahuje pouze na živelní události nebo velké havárie.

Úřad dění nekontroloval dostatečně

Podle zjištění ombudsmana úřad dění na stavbě ani dostatečně nekontroloval. „Přestože stavební úřad měl indicie, že chce stavebník historicky cenný dům zbourat, ponechal vilu téměř rok bez jakéhokoliv dozoru,“ uvedl Křeček.

Stavební úřad městské části Brno-střed nyní podle Křečka sdělil, že v duchu opatření navržených ombudsmanem bude napříště ministerstvo kultury vždy informovat o všech zamýšlených zásazích do staveb, u kterých je v procesu řízení o jejich prohlášení za kulturní památku.

Zároveň vedení úřadu poučilo úředníky, jaké práce mohou považovat za udržovací a stačí je pouze oznámit, a na jaké zásahy potřebuje stavebník povolení.

Zvýšení dohledu

Podobně stavební odbor magistrátu ombudsmanovi oznámil, že bude důsledný při dohledu nad postupy podřízených úřadů. Nemělo by se tedy pode Křečka už opakovat to, co se stalo v případě vily v ulici Hlinky. Tehdy magistrát sice vytkl stavebnímu úřadu městské části nečinnost nebo nesprávné hodnocení udržovacích prací, pak ale neověřil, zda úřad své chyby napravil.

„Potěšující je informace ministra kultury, že bude s ministerstvem pro místní rozvoj jednat o pravidlech takzvaného institutu předběžné ochrany staveb. Jde o zvláštní režim u historicky cenných staveb, u kterých teprve běží proces jejich prohlášení za kulturní památku,“ uvedl ombudsman.

Reakce úřadů podle Křečka ukazují, že se v šetření povedlo dosáhnout zamýšleného cíle. „Od začátku bylo jasné, že zbouraná vila a s ní spojený kus historie jsou už nenávratně pryč. Pokud ale i na základě našeho šetření teď budou úřady lépe spolupracovat a postupovat věcně správně, mohou tak pomoci zabránit poškození nebo úplnému zmizení dalších hodnotných staveb,“ uzavřel Křeček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BAM

Štítky právo, stavby, ombudsman, vila, demolice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Withy14

Státní sféra by potřebovala dozor, ne dohled.

Úterý, 6. února 2024, 14:58Odpovědět

Baron Kocharovski

státní sféra by potřebovala, aby všechny průsery šli "za ní" a každý si za svoje průsery musel ZAPLATIT! to by pak ASI i jinak vypadalo! je vidět, že i ombudsman je úplně k ničemu! :-(((

Úterý, 6. února 2024, 21:55Odpovědět

Baron Kocharovski

OPRAVA: ... průsery ŠLY za ní... .-)

Úterý, 6. února 2024, 21:55Odpovědět

Úřady nezachránily historickou vilu. Ombudsman nařídil u podobných případů přísnější dohled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.