Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začne druhá fáze průzkumu, který určí budoucnost kina Scala. Zaměří se na kinosál

V budově mezi Moravským a Jakubským náměstím v Brně začne druhá fáze stavebně-technického průzkumu. Stejně jako tu předchozí ji má na starost společnost Interplan. S pracemi téměř za milion korun chce začít ještě v únoru, řekl dnes projektant firmy Tomáš Focke. První průzkumy loni v létě prokázaly závažné poruchy v konstrukci, z toho důvodu nebylo možné na podzim obnovit provoz Univerzitního kina Scala a Divadla Bolka Polívky.

Výsledkem druhé fáze průzkumu bude závěrečná zpráva stavebně-technického průzkumu a statického posouzení

Majitelem objektu je město. Radní na svém posledním jednání vybrali společnost, která má druhou fázi na starost. „Jejím výsledkem bude závěrečná zpráva stavebně-technického průzkumu a statického posouzení a varianty řešení dalšího postupu využití obou sálů včetně finančních nákladů. Zhotovitel na to má čtyři měsíce od platnosti smlouvy," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Firma nyní začíná sestavovat postup prací. „Naší snahou je fyzicky začít už v únoru. Tentokrát se zaměříme na sál kina Scala, na spodek objektu, sloupy a základy. Před tím jsme se věnovali divadlu," doplnil Focke.

Tým Scaly hledá nové působiště

Divadlo a kino musela loni s ohledem na narušenou statiku přerušit provoz. Letní průzkum ukázal, že sály nelze bezpečně využívat. Divadlo Bolka Polívky získalo provizorní zázemí v Dělnickém domě v Židenicích. Město pro něj připravuje jako dlouhodobou alternativu Sál Břetislava Bakaly v centru. Podle programu na webu divadla je tam první představení naplánováno na duben.

Kino promítá v kavárně v části budovy, která je podle statiků bezpečná. „Snažíme se udržet kulturní provoz na Moravském náměstí, ale je to velmi komplikované a v mnohem horším technickém i dramaturgickém ohledu. S naší původní aktivitou to nejde srovnat. Před tím jsme provozovali zásadní kino provoz, teď se snažíme lidem zpřístupnit filmy alespoň v nějaké kvalitě. Z 50 zaměstnanců nás zbylo deset, " řekl vedoucí kina Radek Pernica. V kavárně je 50 míst. „Někdy bývá plno, ale jsou i projekce, které nejsou navštěvovány. Divák hledá jiný komfort," doplnil. Tým Scaly hledá nové působiště. Podle Pernici zatím není nic jisté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzitní kino Scala

Štítky Scala, film, divadlo, kino, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začne druhá fáze průzkumu, který určí budoucnost kina Scala. Zaměří se na kinosál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.