Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dělníci v Brně opraví barabiznu, jež hyzdí část města. Do domu se nastěhují senioři

Opuštěný a roky chátrající třípatrový dům v brněnských Židenicích začnou letos dělníci opravovat. Vedení městské části schválilo vypsání výběrového řízení na zhotovitele oprav. Po rekonstrukci domu v havarijním stavu se tam zabydlí senioři. Opravy vyjdou na sto milionů korun.

Oprava domu hrůzy

V brněnských Židenicích je potřeba zřídit nové bydlení pro seniory. Poslouží starý chátrající stavba, které místní přezdívají dům hrůzy. Radní Židenic v pondělí schválili vypsání zakázky na firmu, která budovu z přelomu devatenáctého a dvacátého století kompletně opraví.

„Práce vyjdou zhruba na sto milionů korun, městská část je bude hradit z úspor“, řekl starosta městské části Petr Kunc (Hlas pro Židenice). Dům v Porhajmově ulici je prázdný přibližně od roku 2010 a o jeho rekonstrukci se mluví několik let.

Byty pro seniory

Výběrové řízení podle Kunce zabere asi dva měsíce, začátkem dubna by mohla začít stavba. „Potrvá pak odhadem rok a půl, tedy začátkem roku 2026 by mohlo být hotovo. Vznikne zde asi pětadvacet bytů určených pro židenické seniory, kterým už nebude vyhovovat stávající bydlení v obecních bytech. Častým důvodem bývá třeba nevhodná koupelna nebo velká rozloha bytů, a tím pádem i vyšší náklady,“ uvedl Kunc.

Nové byty by měly být menší, se sprchami místo van a v zatepleném objektu. Jeden byt bude také plně bezbariérový. V budově dále budou čtyři klubovny pro různé zájmové spolky a dva nebytové prostory. Jeden by měl být komerční, ve druhém si Kunc představuje třeba jídelnu pro seniory z okolí.

Židenice, které mají přes třicet tisíc obyvatel, mají ve správě přes dva tisíce bytů. Průběžně je opravují a nabízejí k pronájmu. „Teď nabízíme sedm bytů a do konce února přidáme dalších 14. Většinou je o ně obrovský zájem a hned se rozeberou. Do budoucna chceme opravit ještě jeden menší dům, který je prázdný, a plánujeme také bydlení, kde bychom zase zvýhodnili studenty,“ doplnil Kunc.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Brno-Židenice

Štítky byty, senioři, bydlení, Brno-Židenice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Müller

Poslouží starý chátrající stavba/.Toto je citace z článku,prosím přečtěte si to před zveřejněním autoři,působí to opravdu neprofesionálně.Děkuji za opravu.
Zdroj:

Čtvrtek, 1. února 2024, 18:31Odpovědět

Dělníci v Brně opraví barabiznu, jež hyzdí část města. Do domu se nastěhují senioři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.