Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Náměstek brněnské primátorky Jaroslav Suchý končí. Chce se vrátit k učení angličtiny

Náměstek brněnské primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) na úterním zastupitelstvu rezignuje, zůstane řadovým zastupitelem. Suchý novinářům dnes řekl, že se chce vrátit ke svému původnímu zaměstnání, což je učení angličtiny. Na postu náměstka by ho měl po schválení zastupitelstvem nahradit stranický kolega a radní města pro participativní rozpočet Filip Chvátal. V radě by měl zasednout lidovecký radní městské části Brno-Řečkovice Petr Bořecký.

Náměstek Suchý se chce vrátit ke svému původnímu zaměstnání

Dvaapadesátiletý Suchý byl zastupitelem města zvolen v roce 2002, mandát obhájil i ve volbách 2006, 2010, 2014 a 2018. V roce 2016 se stal radním pro školství a sport, v roce 2018 tuto funkci obhájil. V komunálních volbách 2022 kandidoval za uskupení Lidovci a Starostové, kdy neuspěl. Starostka městské části Brno-Černovice Petra Quittová (STAN) se však v říjnu vzdala mandátu a Suchý se tak opět stal zastupitelem města a byl zvolen druhým náměstkem primátorky. Na starost dostal životní prostředí a vodní a lesní hospodářství a zemědělství.

„Školství a sport mi bylo blízké, ve školství pracuji 21 let, ve sportu jsem strávil 25 let. Životní prostředí pro mě bylo nové. Vzal jsem to jako výzvu a po roce jsem si vyhodnotil, že mi chybí učení, ztrácím učitelské schopnosti i angličtinu. A jelikož mě učitelství bude živit i dál, tak jsem se rozhodl své civilní zaměstnání upřednostnit,“ uvedl Suchý.

Na post náměstka by měl nastoupit Filip Chvátal

Chvátal je zastupitelem od roku 2018. V minulém volebním období byl radním pro územní plánování. V roce 2022 post zastupitele obhájil a ve vedení města dostal na starost participativní rozpočet, Brno bezbariérové, zdravé město a prorodinnou politiku. Nově bude mít na starost životní prostředí a ponechá si prorodinou politiku. „V oblasti životního prostředí nás v nejbližší době čeká hned několik výzev. Jako jednu z hlavních priorit vidím posílení recyklace v Brně. Chtěl bych, aby se nám podařilo otevřít Re-Use středisko včetně nábytkové banky a dalších komodit, jako mají například ve Vídni i v Ostravě. Rád bych se také zasadil o zlepšení efektivity třídění odpadů z hlediska vývozu, rozmístění nádob, ale také tím, že zvýšíme počet polopodzemních kontejnerů,“ uvedl Chvátal. Další prioritou je pro něj zpřístupnění a zmodernizování zoo. „Naprosto klíčová musí být komunikace a pomoc městským organizacím, které se starají o zeleň, to znamená Veřejnou zelení a Lesy města Brna,“ doplnil.

Místo po Chvátalovi převezme Bořecký

Na uvolněné místo pro Chvátalovi zamíří Bořecký. Radní Řečkovic převezme městskou participaci. „Participativní rozpočet dobře znám. Před pár lety se mi podařilo uspět v Dáme na vás, kde jsem získal přes 2300 hlasů pro kluziště v Zamilci, na kterém se už tuto zimu začalo bruslit. Díky tomu vím, čím si musí žadatel projít před přihlášením projektu, při získávání hlasů i při budování. Tyto zkušenosti chci využít, aby v následujících letech byla co největší různorodost projektů, zapojilo se co nejvíce navrhovatelů a také přibývalo hlasujících,“ řekl Bořecký.

Bořecký se v posledních komunálních volbách na brněnský magistrát nedostal, v zastupitelstvu mu místo uvolní starostka městské části Vinohrady Jitka Ivičičová. „Jsem starostkou první období, je tady poměrně složitá situace, je to časově náročné a přebíhala jsem mezi městem a městskou částí. Cítila jsem se uštvaná. Když pan Suchý oznámil, že chce rezignovat, rozebírali jsme několik variant a já jsem nabídla tohle,“ řekla Ivičičová. Chvátal doplnil, že se pro Bořeckého rozhodli také z toho důvodu, že právě jiní lidovečtí zastupitelé jsou starostové městských částí, což není jednoduché zkombinovat s funkcí radního města.

Zvolením Bořeckého nastane nezvyklá situace. V radě již jeden Petr Bořecký (ANO) je, má na starost územní plánování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gabriela Valíková

Štítky KDU-ČSL, rezignace, učení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek brněnské primátorky Jaroslav Suchý končí. Chce se vrátit k učení angličtiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.