Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno přispěje na obnovu husovického parku tři a půl milionu korun

Obnova parku v blízkosti základní školy v brněnské ulici Jana Babáka by mohla začít už letos. Radní města na svém posledním jednání schválili projektu podporu ve výši 5,6 milionu korun. Město rovněž 3,5 milionu podpoří obnovu parku Marie Restituty v Husovicích, aby vznikl prostor vhodný pro umístění nové sochy blahoslavené řeholnice. Informovalo o tom na svém webu.

„Městská část Žabovřesky už dlouho usiluje o zlepšení stavu parku v blízkosti základní školy Jana Babáka. Díky dotační výzvě ministerstva pro místní rozvoj by mohla obnova začít už letos. Její součástí bude celková úprava parku, obnova mobiliáře i cestiček. Vzniknout by měl klidný prostor pro relaxaci," uvedl náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Projekt počítá s instalací akumulačních nádrží na dešťovou vodu, které budou propojené se závlahovým systémem, i výsadbou nových stromů a další vegetace. Předpokládané výdaje jsou 24 milionů korun, z čehož 14 milionů by mohla pokrýt dotace. Město bude rekonstrukci spolufinancovat 5,6 milionu korun a městská část čtyřmi miliony.

Park Marie Restituty stojí na území starého husovického hřbitova, který byl zrušen v roce 1962. Po exhumaci ostatků se v roce 1983 změnil na veřejný park a v roce 1999 dostal název na počest husovické rodačky Heleny Kafkové, která jako řeholní sestra přijala řádové jméno Marie Restituta. Město již nechalo upravit východní část, kdy vzniklo místo pro odpočinek s terasami na kopci nad parkem.

„Nyní přichází na řadu centrální část. Tam se bude nacházet i socha řeholnice, na jejíž podobu se loni konala výtvarná soutěž. Nejprve je ale nutná obnova plochy, aby vznikl adekvátní a důstojný prostor," sdělil radní Filip Chvátal (KDU-ČSL). Druhou etapu rekonstrukce město podpoří účelovou dotací v hodnotě 3,5 milionu korun. Celkové náklady jsou vyčísleny na 13 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno-sever

Štítky park, podpora, příroda, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno přispěje na obnovu husovického parku tři a půl milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.