Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Opět s tříděním odpadů

PR článek

Většina lyžařských areálů je v provozu, a návštěvníci si tak můžou konečně užívat letošní lyžařskou sezónu. Kromě sjíždění svazů nebo běhání po horách si v lyžařských areálech můžou užít i spoustu další zábavy. Třeba s projektem Třídíme na sněhu, jehož cílem je osvěta v oblasti třídění a recyklace odpadu. Navíc i díky němu mohou návštěvníci hor třídit odpad do speciálních „třikošů“ přímo u sjezdovky.

Třikoše z recyklovaného plastu

Projekt Třídíme na sněhu odstartoval minulý víkend první akcí ve Skiresortu Harusák v Novém Městě na Moravě. A do konce zimní sezóny zavítá do dalších devíti lyžařských areálů. Jeho hlavním cílem je umožnit návštěvníkům třídit odpady a zároveň je v této oblasti zábavnou formou dále vzdělávat.  

I na zasněžených svazích totiž produkujeme odpad, jako jsou kelímky od nápojů, obaly od sušenek, sáčky od svačiny nebo třeba PETky. Teď je lze ale snadno vytřídit! Třeba na parkovištích, u pokladen, lanovek nebo u restaurací a bufetů, kde jsou v rámci projektu na separovaný odpad k dispozici speciální třikoše vyrobené z 97 % z recyklovaného plastového odpadu.

Díky koordinaci s provozovateli areálů je i v nejnáročnějších zimních podmínkách zajištěn odvoz tříděného odpadu k dotřídění a následné recyklaci. Ročně se tak využijí desítky tun plastů, papíru a kovů, které by bez třikošů nejspíš skončily bez užitku na skládce.

Třídit odpady je možné v resortech napříč ČR, nechybí vybrané skiareály v Krkonoších, Beskydech, Jeseníkách, Krušných horách i na Vysočině.

Zábava pro děti i dospělé

Projekt Třídíme na sněhu podporují některé osobnosti, například vítěz světového poháru ve skateboardingu a aktivní snowboardista Maxim Habanec. Ten i letos vyzývá k třídění odpadu především mladší návštěvníky hor. Téma třídění přibližuje „recyklovanou výzvou“, kterou představuje splnění daného triku na snowskatu.

Splnit výzvu na snowskatu a zapojit se do dalších soutěží mohou zájemci, mimo jiné, během víkendového seriálu akcí s názvem Resorting Games. V rámci programu jsou pro zájemce od ledna do března připraveny upravené „recyklované“ zimní sporty, jako lyžařský slalom, biatlon nebo hokej. Výhrou za splnění jsou unikátní dřevěné medaile, ale také celodenní skipasy.

Projekt Třídíme na sněhu je dalším způsobem, jak dostat k barevným košům a  kontejnerům návštěvníky našich hor, kteří doposud svůj odpad netřídí. Motivací může být i dlouhodobá soutěž připravená právě v horských areálech. V té se hraje o poukazy do resortů a o vouchery na nákup sportovního vybavení. Vstupenkou do hry jsou QR kódy umístěné právě na třikoších. Soutěž o výhry v hodnotě 50 tisíc korun probíhá celou zimní sezónu až do poloviny března.

Skiareály zapojené do projektu Třídíme na sněhu

  • Mladé Buky, 20.–21. 1.
  • Pec pod Sněžkou, 27.–28. 1.
  • Deštné v Orlických horách, 3.–4. 2.
  • Dolní Morava, 10.–11. 2.
  • Bílá, 17.–18. 2.
  • Velké Karlovice, 24.–25. 2.
  • Ještěd, 2.–3. 3.
  • Klíny, 9.–10. 3.
  • Černá hora, 16.–17. 3.

Ohodnoť článek

Štítky třídění odpadu, odpad, projekt, Česko, lyžařské středisko, Kraj Vysočina, plast, Nové Město na Moravě, sportovní soutěž, zima

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Opět s tříděním odpadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.