Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: I tenký led může lákat k bruslení. Radši se ale kochejte jen ze břehu, vzkazují strážníci

Strážníci se vydali na Brněnskou přehradu, aby změřili tloušťku ledu. Zamrzlá vodní plocha totiž láká bruslaře ke vstupu, hladina je ale zrádná. Jako bezpečnou vrstvu označují strážci brněnského zákona dvanáct a více centimetrů, takovou hodnotu letos zatím nenaměřili nikde.

Brněnští strážníci pravidelně měří tloušťku ledu na Prýglu. Testovací vrty provádějí v několika určených bodech napříč vodní plochou, hodnoty z různých míst se od sebe liší i o několik centimetrů. „Vstup na přehradu v tuto chvíli nedoporučujeme. I když jsme u přístaviště naměřili devět centimetrů, záleží také například na počtu lidí blízko sebe a rozložení váhy,“ uvedl pro Drbnu vedoucí poříční jednotky Karel Vašíček.

Lidé se předchozí doporučení městských policistů poslechli a hazardérů se zdravím se našlo jen pár. „Zaznamenali jsme bruslaře jen v rámci jednotek. A spíše než u přístaviště na led lezou u Kozí horky, kde je vstup do vody mělký a pozvolný,“ dodal Vašíček

Letos přehrada kompletně zamrzla poprvé po několika letech. S mírným oteplením ale ledová vrstva ztrácí na síle. „Okolo Rokle je tloušťka ledu zhruba pouhý centimetr, což je velmi nebezpečné. Strážníci ale lidem vstup na vodní plochu zakázat nemohou, proto aspoň zveřejňují doporučení,“ sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

VIDEO: I tenký led může lákat k bruslení. Radši se ale kochejte jen ze břehu, vzkazují strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.