Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na brněnském hřbitově postaví památník pro dárce těl. Vedle umístí také hrob na ostatky

V Brně rozhodli, že vybudují důstojné pietní míst pro ty, již se rozhodli darovat své tělo pro výukové a výzkumné účely. Památník dárcům těl společně připravili zástupci města, Správy hřbitovů města Brna, Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Spolku mediků.

Památník pro dárce těl vyroste na brněnském Ústředním Hřbitově. „Město Brno souhlasí s pronájmem hrobu, určeného pro důstojné ukládání těl darovaných vědě, za symbolickou jednu korunu na deset let Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Rozhodli jsme se tak podpořit pietu, která doposud má své místo na lékařské fakultě,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý.

Lékařská fakulta ve spolupráci se Spolkem mediků zajistí rekonstrukci hrobového zařízení včetně památkově chráněného náhrobku. „Oslovili jsme Správu hřbitovů města Brna s prosbou o vybudování pietního místa a hrobky pro pozůstatky těl dárců. Doufáme, že se nám povede vytvořit důstojné místo, které budou moci pozůstalí a blízcí zesnulých, ale i medici, lékaři a celá veřejnost navštěvovat,“ vysvětlil Marek Joukal z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Pracovníci hřbitova ale musí nejprve místo pro pomník důkladně upravit „Hrob, který byl pro zmíněný účel vybrán, musí ještě projít kompletní stavební i restaurátorskou úpravou. Pro ukládání popela je nutné vybudovat podzemní část, která má parametry běžné hrobky se vsypovým otvorem. Následně bude v nadzemní části znovu umístěno opravené hrobové zařízení,“ doplnila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky hřbitov, památník, dárci těl, hrob, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Ústřední hřbitov, Brno

Na brněnském hřbitově postaví památník pro dárce těl. Vedle umístí také hrob na ostatky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.