Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zemřel Jaroslav Tejral. Zasloužil se o odkrytí římské pevnosti na Brněnsku

Zemřel archeolog Jaroslav Tejral, který se zasloužil mimo jiné o odkrytí zbytků římské pevnosti na Hradisku u Mušova na Brněnsku. Odborníkovi na archeologii protohistorických kultur a civilizací doby římské a období stěhování národů bylo 90 let. O jeho úterním úmrtí dnes na webu informoval Archeologický ústav Akademie věd ČR (AV ČR) v Brně, který Tejral v minulosti řídil a od roku 2012 byl jeho emeritním vědeckým pracovníkem.

Tejral působil v brněnském archeologickém ústavu od roku 1960

V brněnském archeologickém ústavu Tejral působil od roku 1960. Jeho ředitelem byl v letech 1990 až 1998. „Ústav ve funkci ředitele úspěšně provedl mimořádně náročným obdobím transformace, zásadním způsobem spoluvytvářel jeho novou vědeckou koncepci a reorganizoval jeho jednotlivá oddělení," uvádí web vědecké instituce, podle kterého byl Tejral uznávaným pilířem evropské archeologie doby římské a doby stěhování národů.

Kromě terénních výzkumných aktivit se Tejral vyznačoval přehledem a vědomostmi o hmotné kultuře zmíněných etap v celé Evropě. Své znalosti uplatnil i v rozsáhlé publikační činnosti.

Tejralovu vědeckou práci respektovali i v zahraničí

Tejralova vědecká činnost byla respektována i v zahraničí. V roce 1991 byl jmenován dopisujícím členem Německého archeologického ústavu, od roku 1992 byl čestným členem Polské archeologické společnosti, od roku 1999 členem korespondentem Rakouské akademie věd, od téhož roku řádným členem Rakouského archeologického ústavu a od roku 2011 dopisujícím členem Archeologického ústavu Slovenské akademie věd v Nitře. Kromě toho byl v letech 1991 až 2006 předsedou Českého národního archeologického komitétu při AV ČR.

Poslední rozloučení s Tejralem se bude konat 17. ledna v obřadní síni brněnského krematoria, vyplývá ze smutečního oznámení.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archeologický ústav Akademie věd ČR v Brně

Štítky věda, archeologie, Tejral, úmrtí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Jaroslav Tejral. Zasloužil se o odkrytí římské pevnosti na Brněnsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.