Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dva brněnští hasiči zemřeli při záchraně lidí z hořícího kasina. Jejich kolegové si je připomněli

Brněnští hasiči si v pondělí 8. ledna večer připomněli 22 let od tragédie, při které zemřeli dva členové hasičského sboru David Kožuský a Jaroslav Gargula. Tragédie se stala při zachraňování osob z hořícího kasina. Příbuzní, kamarádi a kolegové se potkali na místa tragédie, v přízemí obchodního centra v Nádražní ulici v Brně, kde se nachází pietní místo připomínající tragickou událost.

Hasiči zemřeli při hledání člověka v hořícím objektu

Lidé si připomněli 22 od události, která se zapsala černým písmem do historie brněnských hasičů 8. ledna 2002. Toho večera vyjížděli hasiči k ohlášenému požáru herny a kasina v Nádražní ulici. „Při cestě k zásahu si hasiči připomínají co bude nutno provést po příjezdu na místo zásahu a netuší, že se tento zásah stane pro dva kamarády osudným,“ vzpomínají hasiči na webu.

Když hasiči přijeli na místo, velitel družstva David Kožuský nařídil prozkoumat budovu a nalézt člověka, který se měl v hořícím objektu nacházet. Do své průzkumné skupiny zařadil Jaroslava Gargulu a vydal se na průzkum.

„Při snaze zachránit ohroženou osobu došlo k nenadálému celkovému vzplanutí plynů a následnému usmrcení obou zachránců i hledané osoby,“ popsali hasiči.

Na oba hasiče vzpomínají přítelé a rodiny

Na Davida Kožuského, který se narodil 19. dubna 1969, vzpomínají jeho blízcí jako na dobrého velitele, výborného kamaráda a starostlivého a chápajícího otce. Jaroslav Gargula se narodil 10. června 1973 a podle přátel a rodiny byl dobrým kamarádem a hodným a přívětivým manželem.

Oba zesnulí hasiči byli za statečnost prokázanou při zásahu vyznamenáni ministrem vnitra medailí za statečnost. David Kožuský byl mimořádně povýšen do hodnosti kapitán in memoriam a Jaroslav Gargula do hodnosti poručík in memoriam.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK

Štítky hasiči, pieta, úmrtí, výročí, Brno

Dva brněnští hasiči zemřeli při záchraně lidí z hořícího kasina. Jejich kolegové si je připomněli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.