Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Brnem prošel pochod švihlé chůze. Zábava je potřeba, říkají zakladatelé

Dnes odpoledne Brnem prošel recesistický pochod švihlé chůze. Akce, která se v Brně poprvé konala před dvanácti lety, probíhá jako oslava skeče o švihlé chůzi z dílny britské komediální skupiny Monty Python. Lidé vyrazili z Moravského náměstí a zamířili k obelisku v Denisových sadech. Účastníci tímto způsobem připomněli Mezinárodní den švihlé chůze.

„Zábava a recese jsou potřeba, takže máme radost, že tomu tolik lidí rozumí,“ říká organizátor

Mezinárodní den švihlé chůze vznikl společně s prvním pochodem švihlé chůze, který se konal v Brně před dvanácti lety. Od té doby se pochod dvakrát nemohl uskutečnit kvůli opatřením spojeným s šířením koronaviru. Letošní ročník byl tedy jedenáctý.

Zakladatelé pochodu, recesisté Adam Jandora a Dan Mašek, vyzývaly všechny přátele Monthy Pythonů, humoru a recese, aby se k pochodu připojili, a to ideálně v obkleku s černou buřinkou a kufrem. Akce je inspirovaná britskou komediální skupinou a jejím skečem o švihlé chůzi, v originále Silly Walk. „Tradici pochodu jsme na 7. ledna stanovili my, ale před lety jsme ani netušili, že něco zakládáme." řekl redakci Brněnské Drbny Adam Jandora.

V Brně se obvykle pochodu k Mezinárodnímu dni švihlé chůze účastní 200 až 300 lidí, kteří kráčí městem a předvádějí různé chodecké figury. Dnešního pochodu se účastnilo zhruba 320 lidí a letošní ročník se tak stal rekordním. „I když to někomu nemusí přijít jako smysluplná akce, tak nám přijde, že zábava a recese jsou potřeba, takže máme radost, že tomu tolik lidí rozumí a je ochotno se k pochodu přidat, aby pobavili ostatní,“ dodal.

Akce byla v ohrožení kvůli počasí

Lidé vyrazili švihlou chůzí ve dvě hodiny odpoledne z Moravského náměstí a zamířili k obelisku v Denisových sadech. Počasí vyšlo podle organizátorů naprosto excelentně. „Jsme moc rádi, že se ochladilo, protože jen tak lehce sněží. Kdyby pršelo, byla by to katastrofa a asi bychom museli pochod poprvé v historii zrušit kvůli počasí,“ popsal Jandora.

Další pochody proběhly v Českých Budějovicích, dále v Olomouci, Mladé Boleslavi, Kutné Hoře i v Praze. Scénka se švihlou chůzí pochází ze skeče Monty Pythonů s názvem Ministerstvo švihlé chůze, která se vysílala v roce 1970. Byla součástí televizní komediální série Monty Pythonův létající cirkus.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky zábava, film, Monty Python, švihlá chůze, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brnem prošel pochod švihlé chůze. Zábava je potřeba, říkají zakladatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.