Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pyrotechnika způsobuje ptákům šok. Nárazy do stěn nebo oken mohou skončit tragicky

Během oslav příchodu nového roku si někteří lidé neodpustili odpalování pyrotechniky, která každoročně způsobuje volně žijícím zvířatům šok, jenž může zapříčinit tragická zranění. Podle Zdeňka Machaře, správce záchranné stanice Ptačí centrum v Brně, stoupá výskyt ponárazových stavů u ptáků v době silvestrovských oslav o sto procent.

Počet ptáků s ponárazovými stavy vzrůstá každoročně o sto procent

Právě nárůst takzvaných ponárazových stavů u ptáků je podle správce záchranné stanice Ptačí centrum největším problémem oslav příchodu nového roku. „Počet takových stavů stoupne vždy zhruba o sto procent,“ sdělil redakci Pražské Drbny Zdeněk Machař.

Během letošního silvestra obdrželo Ptačí centrum asi pětadvacet oznámení o ptácích, kteří vlivem nočních rejdů udeřili do skla nebo do zdi. „Převažují ptáci, kteří hřadují v městské aglomeraci, tedy hrdlička, pěnkava, vrabec, kos, kvíčala a holubi,“ upřesnil Machař.

Ptačí centrum je jediná záchranná stanice pro zvířata v Brně a loni přebrala 1407 zvířat.

Nárazy pro ptáky mohou končit i tragicky

Když lidé zavolají, Zdeněk Machař jim radí, jak s daným zraněným ptákem naložit. „Pokud je to ponárazový stav, tak se ptáček ukládá do krabice, do které se udělají větrací otvory. Až odezní kanonáda, mohou lidé zkontrolovat, zda je ptáček v pořádku a pokud ano, tak ho mohou při rozednění z krabice vypustit přímo do stromu,“ popsal.

Ohňostroje ptákům způsobují šok, vlivem kterého se zmatení ptáci mohou při letu udeřit do hlavy. „Z toho pak jsou otřesy mozku, natažené vazy křídel nebo zlomená křídla,“ popsal nejčastější úrazy ptáků. Nárazy však pro ptáky mohou končit i tragicky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky ohňostroje, ptáci, zranění, stanice, Brno

Pyrotechnika způsobuje ptákům šok. Nárazy do stěn nebo oken mohou skončit tragicky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.