Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Betlémské světlo přicestovalo do Česka. Plamínek přivezli skauti a v Brně ho předali biskupovi

Plamínek, který je jedním z tradičních symbolů Vánoc, dorazil do Brna. Betlémské světlo přivezli z rakouského Lince čeští skauti. Dopoledne ho na slavnostní mši předali brněnskému biskupovi. Příští víkend rozvezou skautští kurýři ohýnek do měst po celé České republice, lidé si jej budou moct vyzvednout v kostelech i na jiných vybraných místech.

Betlémské světlo se jako každý rok před Vánoci zapálilo v betlémské jeskyni, ve které se podle tradice narodil Ježíš Kristus. Z Betléma se následně plamínek letecky dopravil do Rakouska, kde jej rakouští skauti při ekumenické bohoslužbě předali skautským delegacím z celé Evropy.

Čeští skauti, kteří se do speciálního vánočního skutku zapojují už od roku 1990, přivezli Betlémské světlo vlakem do Brna včera večer. Dopoledne plamínek slavnostně předali brněnskému biskupovi Pavlovi Konzbulovi na mši v katedrále sv. Petra a Pavla.

Betlémské světlo symbolizuje mír a radost, a tak si lidé každý rok před svátky chodí pro svůj vlastní plamínek, který nesmí nechat zhasnout. „Každá malá pomoc, každý jednotlivec může přispět k velkému cíli a udělat svět o něco lepší, i když cesta k tomu je opravdu dlouhá,“ řekl hlavní koordinátor Betlémského světla Jiří Dorazil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Foto Havlín

Štítky Betlémské světlo, Skauti, Biskup, Vánoce, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A není to znesvěcení betlémského světla, předat ho biskupovi loupeživé církve, která po staletí loupila, vraždila, kradla a zotročovala pro světské statky?

Neděle, 10. prosince 2023, 10:47Odpovědět

Betlémské světlo přicestovalo do Česka. Plamínek přivezli skauti a v Brně ho předali biskupovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.