Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brňané se hrnou na vánoční trhy do Vídně, mnou si ruce cestovky

O zájezdy na adventní trhy ve Vídni je mezi Brňany zájem. Tamní cestovní kancelář České kormidlo na letošek vypsala 16 termínů, tři jsou již vyprodané a na další tři zbývají poslední místa, řekl marketingový ředitel Aleš Kotek. Vysokou poptávku po jízdenkách mezi Brnem a Vídní eviduje v období adventu také společnost RegioJet.

„Na Vídeň nasazujeme dva až tři naše autobusy, jeden je vždy dvoupatrový. První termín zájezdu, který byl včera (v pátek), byl vyprodaný. V termínech jsou všechny dny v týdnu, nejsilnější je sobota," uvedl Kotek. Cena jednodenního zájezdu do Vídně začíná od 379 korun na osobu. Poslední dny rostou prodeje na adventní trhy nejen do Vídně, ale také třeba Budapešti nebo Salzburgu. „Aktuálně máme v rezervacích na adventní zájezdy přes 6,5 tisíce klientů, což je v meziročním srovnání nárůst o 30 procent," dodal.

Poslední dva roky kancelář vnímá zvýšený zájem i o adventní trhy v severských zemí, zájezdy tam se letos vyprodaly. Viditelná je také silnější poptávka po zájezdech do Polska, kde obecně lidé jezdí na vánoční nákupy.

Zvýšenou poptávku po jízdenkách z Brna do Vídně zaznamenal i dopravce RegioJet. „Zejména pro víkendové jednodenní výlety. Ceny jízdného začínají na 149 korunách, stejně jako v předchozím roce, a to jak pro vlak, tak pro autobus. Ačkoliv je ještě brzy hodnotit celkový počet cestujících pro letošní vánoční sezonu, očekává se alespoň stejný počet cestujících jako loni, s možným mírným nárůstem," řekla mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.

České dráhy, které do Vídně vypravují z jižní Moravy několik vlaků denně, údaje o prodeji neposkytují. Mluvčí Petr Šťáhlavský pouze sdělil, že v předvánoční čas lidé často jezdí na krátké cesty do zahraničí.

Cenu jízdenek dopravců ovlivňuje termín i včasnost nákupu. Pokud člověk plánuje vyrazit na trhy první prosincovou sobotu, server idos.cz dnes nabízí jízdenky s odjezdem do 13:00 od 351 korun. Nejlevnější jízdenka zpět po 16:00 stojí 390 korun.

Náklady za cestovaní autem ovlivňuje trasa, cena pohonných hmot i spotřeba. Trasa z centra Brna na záchytné parkoviště u stanice metra Erdberg měří přibližně 135 kilometrů. Litr benzinu i nafty řidiči na jižní Moravě tankují za 38,5 koruny. Při průměrné spotřebě sedm litrů na 100 kilometrů tak obě cesty vyjdou podle výpočtu asi na 730 korun. Rakouská desetidenní dálniční známka stojí 9,90 eura (v přepočtu asi 240 korun). Celodenní stání v parkovacím domě vyjde na 4,10 eura, tedy asi 100 korun. Vedle parkoviště je metro, kterým se lidé dostanou do centra, jedna jízdenka stojí 2,40 eura (necelých 60 korun).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vienna.info

Štítky Brno, Vídeň, Vánoce, Cestovní, Trhy, Nakupování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se hrnou na vánoční trhy do Vídně, mnou si ruce cestovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.