Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V brněnské knihovně otevřeli americké centrum, aby si lidé přečetli knížky ze Západu

Do jihomoravské metropole dorazil kus Ameriky. V Moravské zemské knihovně (MZK) čtenářům nově nabízí přes dva tisíce knih, ale i volnočasové aktivity nebo konzultace o studiu a práci za oceánem. Prostory centra otevřel americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet.

Díla od autorů ze západního kontinentu knihovníci v brněnské knihovně nabízejí už přes patnáct let, doposud se ale výběr zužoval především na odborné příručky a vědecké publikace. „Rozšířili jsme tituly hlavně o beletrii a nyní čtenářům nabízíme přes dva tisíce knih různých žánrů pro děti i dospělé,“ uvedla garantka americké knihovny v MZK Eva Fuková.

Prostory centra pracovníci sladili do červené, bílé a modré, tedy národních barev Česka i USA. „Grafik využil nosné sloupy ke zdůraznění společných kulturních bodů, na jednom z nich jsou například uvedení slavní Američané českého původu, jako je Madeleine Albrightová nebo Ray Kroc,“ doplnila Fuková.

Kromě lieratury a posezení v příjemném prostředí pracovníci knihovny lákají na promítání filmů i různé přednášky a konzultace. Podle amerického velvyslance Bijana Sabeta, jenž prostory slavnostně otevřel, je to příležitost dozvědět se víc o tamní kultuře i o možnostech studia a práce za oceánem.

Americká knihovna ale není jediná, kterou MZK nabízí. Těsně sousedí s anglickou, španělskou, rakouskou nebo německou knihovnou. Také ty pracovníci nedávno zrekonstruovali a sladili do národních barev jednotlivých států.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Brno, USA, Moravská zemská knihovna, kniha, literatura, velvyslanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

v češtině?

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 10:19Odpovědět

V brněnské knihovně otevřeli americké centrum, aby si lidé přečetli knížky ze Západu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.