Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U Brna roste nový domov pro seniory. Postará se o lidi s Alzheimerovou chorobou

Chybějící místa v domovech pro seniory trápí celé Česko. Největší poptávkách po ubytování v zařízeních podle statistik panuje na jižní Moravě. Nepříznivou situaci částečně zlepší nová soukromá rezidence v Újezdu u Brna, ve které se postarají také o lidi s Alzheimerovou chorobou. První klienty komplex přivítá příští rok na jaře.

Nové bydlení pro jihomoravské seniory vzniká ve městě nedaleko Brna. Rozsáhlá stavba nabídne byty soběstačným zájemcům, kteří chtějí vyměnit nevyhovující ubytování za komfortnější a specializované prostředí.

Druhá část komplexu Rezidence Cézava se zaměří na pacienty se zhoršenými kognitivními schopnostmi, kteří vyžadují stálou péči. Většinou to budou lidé s Alzheimerovou chorobu nebo v pokročilém stádiu demence. O 150 klientů se v této části postará poskytovatel péče Senior Komplex, který v tuzemsku provozuje pět podobných zařízení.

Nový obyvatelé areálu využijí byty 1+kk a 2+kk v pětipodlažních budovách, velkou zahradu a společné prostory pro setkávání. Kromě toho v zástavbě najdou také služby, jako je kavárna, kadeřnictví, sauna nebo fyzioterapie. Měsíční cena za jednotky ve dvou propojených budovách se pohybuje od 17 do zhruba 31 tisíc korun.

Přestože je celý projekt privátní investicí bez účasti státu či obce, v Újezdu si jeho vznik chválí. „Někomu se může zdát, že když v Újezdu dům seniorů máme, je to dostatečné. My však vnímáme Rezidenci Cézava v širším kontextu celé brněnské a jihomoravské oblasti, kde je podobný typ služeb stále velmi potřebný,“ uvedla starostka Újezdu u Brna Marie Kozáková (KDU-ČSL).

Alternativní způsob provozu investoři zvolili i v souvislosti s energiemi. „Původní projekt počítal s plynovým kotlem a vytápěním přes radiátory. Otřesy na energetickém trhu v roce 2022 jsme vzali jako výzvu k přetvoření energetické koncepce celé rezidence,“ popsal Petr Prokůpek ze společnosti Rezidence Cézava.

Hlavní přísun tepla zajistí tepelná čerpadla v kombinaci s šesti kilometry hlubinných vrtů. Doplní je fotovoltaické panely na střeše i nevyužité části pozemku a rekuperace vzduchu, jež se dohromady postarají o zimní vyhřívání i letní chlazení objektu. Přebytky energie uchovají bateriová úložiště. Pokročilé je i hospodaření s vodou využívající šedesátikubíkovou nádrž. V současné době dělníci dokončili hrubou stavbu a pracují na vnitřních instalacích. První obyvatelé se do domova nastěhují po dvou letech prácí na začátku roku 2024.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno, Rezidence Cézava

Štítky Brněnsko, senioři, domov, stavba, rezidence, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Brna roste nový domov pro seniory. Postará se o lidi s Alzheimerovou chorobou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.