Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnské lesy opravily posvátné místo u Svitav. Stará boží muka ukrývají relikvie

Opravy téměř čtyři sta let staré sakrální památky se ujaly brněnské lesy. Boží muka, která stojí na Březovském kopci na Svitavsku, jsou unikátní nejen svojí polohou, ale i relikviemi uloženými v jejich základech. Podobné objekty jsou po staletí součástí české krajiny, řada z nich ale nepřežila komunistickou totalitu.

U Březové nad Svitavou se na kopečku sešli lidé, aby požehnali nově zrekonstruované památce. Malá sakrální stavba stojí na místě od roku 1639, kdy ji postavil tamní mlynář Georg Kamenohorský jako vyjádření vděku, že unikl nebezpečí v neklidných dobách třicetileté války. Po téměř čtyřech stovkách let objekt zrekonstruovala společnost Lesy města Brna a významné místo nechala také posvětit.

„Boží muka jsou unikátní nejen svojí polohou na staré Římské cestě, ale i historií a množstvím relikvií umístěných v základech. Jsme rádi, že naše společnost mohla přispět k uchování takto cenné historie i pro budoucí generace,“ řekl ředitel Lesů města Brna Jiří Neshyba.

Vedle drobného pilíře stojí dřevěný kříž s letopočtem 869, jenž připomíná rok úmrtí Cyrila a Metoděje. Restaurátoři stříšku historického sloupu osadili kovovým křížem a na zadní stranu umístili kopii původní desky, kterou v minulosti někdo ukradl. Do horního výklenku vložili napodobeninu známého obrazu Domenica Theocopully, kterou namaloval restaurátor Libor Jaroš z Žatčan. Pracovníci městské společnosti také zhotovili dřevěný kříž a dokončili úpravu pozemku a porostů v nejbližším okolí včetně instalace informační tabule a dvou dřevěných laviček.

Posvátná zastávka je v těsné blízkosti silnice I/43, která opisuje stopu takzvané Císařské silnice vybudované v druhé polovině 18. století za vlády Marie Terezie. Z dopravní cesty lidé památku uvidí při stoupání z Březové nad Svitavou do Svitav na vrcholu Březovského kopce. Zájemci nechají auto na konci odbočky z této komunikace směrem k vysílači.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy města Brna

Štítky lesníci, Brno, památka, oprava, Svitavsko, Březová, kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské lesy opravily posvátné místo u Svitav. Stará boží muka ukrývají relikvie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.