Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně ubyla zeleň. Za pokles může sucho i nové výstavby

Podíl zeleně a vodních ploch v Brně v uplynulém roce klesl. Zatímco před šesti lety přírodní plocha zabírala 46,9 procenta zastavěné části města, letos to bylo 39,5 procenta. Pokles souvisí s nárůstem počtu obyvatel a výstavbou domů nebo silnic, vliv může mít i kondice zeleně. Ubylo rovněž propustných ploch, které umožňují nasycení půdy a zabraňují záplavám.

Rozloha moravské metropole je přibližně 230 kilometrů čtverečních, zatímco souvisle zastavěná plocha zabírá asi 62 kilometrů čtverečních Brna. Zbytek tvoří lesy, louky a pole. Městští dataři na základě satelitních snímků zjistili, že zeleň a vodní plochy loni zabíraly 39,5 kilometru čtverečních ze zastavěné oblasti - méně než v roce 2017.

Uplynulý rok byl sice spíše podprůměrný, co se dokončených bytů týče, intenzivně se ale pokračovalo v rozvoji velkého městského okruhu a doprovodné infrastruktury - ať už kolejové nebo silniční. V roce 2017 mnoho těchto staveb ještě nebylo ani zahájeno a existovaly jen na papíře," uvedli autoři analýzy Barbora Zemanová, Eva Gregorová a Jan Zvara.

Příčinou poklesu však podle odborníků nemusí být jen stavební práce. „Roli může hrát i kvalita vegetace v čase snímkování. V posledních letech zažíváme relativně suchá období, která zásadně ovlivňují stav zelených ploch. Stává se tak, že satelitní snímky nedokážou přesně identifikovat vegetaci a nepovažují ji za zeleň," dodali.

Zastavováním krajiny vznikají nepropustné plochy, po kterých voda odtéká a způsobuje lokální záplavy. Pro vegetaci to znamená vysušenou půdu a horší podmínky, nepropustné plochy zároveň zvyšují koncentraci prachových částic ve vzduchu. Tam, kde je to možné, je podle autorů analýzy potřeba při zástavbě či revitalizaci používat propustné materiály, které pozitivně ovlivňují stav vody v půdě i kvalitu zeleně.

Zajímavým a aktuálním příkladem práce s materiálem je revitalizované Mendlovo náměstí, kde zvolili speciální kámen - červenou žulu. Ta je normálně nepropustná, ale tady její velikost a také obecně struktura dávají možnost pro proniknutí vody do půdy. Tento povrch, který esteticky vychází z motivu červených cihel baziliky, se na slunci nerozpaluje a tolik neohřívá svoje okolí," poukázali.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky zeleň, Brno, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ubyla zeleň. Za pokles může sucho i nové výstavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.