Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Experti vybrali v anketě nejlepší dobrovolné hasiče. Málo přihlášených bylo z jižní Moravy

Lidé je znají jako dobráky, kteří pomůžou s jakýmkoliv problémem, a to navíc bez nároku na odměnu. Kromě hašení požárů nebo sundávání domácích mazlíčků ze stromů mají často na starosti i kulturní dění v obcích nebo vedení lokálních oblíbených šenků. Za náročnou a obětavou práci je tradičně odmění organizátoři Ankety Dobrovolní hasiči roku.

Už potřinácté dostanou ocenění za svoji často neviditelnou práci sbory a jednotky dobrovolných hasičů z celého Česka. Ačkoliv se událost koná v podobném formátu už několik let, pár změn letošní ročník přeci jen přinesl, a to nejen v přihláškách a pravidlech hlasování, ale také v počtu finalistů.

Titul Dobrovolný hasič roku 2023 získalo tento rok 25 sborů rozdělených do pěti oblastí podle krajů. Sbory lidé nejčastěji potkají při práci s mládeží, organizaci kulturních akcí a soutěžích. Jednotek letos porotci vybrali pouze 23. „Za jižní Moravu a Vysočinu se tentokrát přihlásilo málo projektů. Je to ale i tím, že řadu zásahů berou automaticky a nepovažují je za něco, s čím by se stálo za to zúčastnit,“ okomentoval prezident Moravské hasičské jednoty Zdeněk Milan. Tato skupina dobrovolných hasičů je součástí integrovaného záchranného systému a doplňuje při mimořádných událostech profesionální požárníky.

„Denně se setkáváme s mimořádnými událostmi, ve kterých společně profesionální a dobrovolní hasiči bojují o záchranu lidských životů, zvířat, majetku či životního prostředí. Prostřednictvím ankety budeme moci už po třinácté ocenit další, kteří si to za provedené činy zaslouží,“ okomentoval generálporučík Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Konečně pořadí z vybraných účastníků soutěže nyní určí veřejnost. Lidé můžou hlasovat pomocí SMS zpráv nebo přes web do 15. října. První tři výherci s nejvíce hlasy dostanou peníze a techniku v celkové hodnotě 2,4 milionu korun.

V Česku působí přes 136 tisíc dobrovolných hasičů a přes 90 tisíc sborů. Počet takzvaných dobráků je vzhledem k velikosti České republiky světový unikát. Navíc zájemců o poslání neubývá, i když mnohdy nadšencům chybí potřebné vybavení i zázemí, kterému se těší profesionální hasiči. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SH ČMS/Facebook

Štítky dobrovolní, hasiči, anketa, Brno, ocenění, IZS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti vybrali v anketě nejlepší dobrovolné hasiče. Málo přihlášených bylo z jižní Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.