Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna ubrání rostliny před extrémním počasím. Pomůže náš nový přípravek, věří

Jak ochránit rostliny před klimatickou změnou, zkoumá tým výzkumníků pod vedením vědců z Mendelovy univerzity. Odborníci ze sedmi zemí napříč Evropou, Afrikou a Jižní Amerikou se snaží vyvinout přírodní prostředek, který podpoří odolnost zemědělských plodin. Ty díky preparátu přežijí sucho a horko nebo naopak extrémní srážky a chlad.

Mezinárodní tým vědců koordinovaný odborníky z brněnské Mendelovy univerzity pracuje od letošního roku na vývoji přírodních produktů, které mají ochránit rostliny před nepříznivými klimatickými podmínkami. Cílem čtyřletého projektu je vyvinout inovativní přípravky s ekologickým složením. 

Podpořit by měly odolnost i růst plodin, a to udržitelným způsobem. Mohou tak být alternativou ke stále více kritizovaným syntetickým hnojivům,“ řekl koordinátor projektu Pavel Kerchev z Mendelovy univerzity. 

Snahou je, aby výsledné přípravky chránily plodiny před nepříznivými jevy, se kterými se zemědělci v důsledku změny klimatu setkávají stále častěji – ať už jde o sucho, horko nebo naopak extrémní srážky a chlad. Odborníci produkty zatím testují na modelových rostlinách huseníčku rolního, po prvních výsledcích pokusy rozšíří o rostliny rajčat a salátu. 

Do projektu se vedle vědců z brněnské univerzity zapojili odborníci z Belgie, Argentiny, Velké Británie, Jižní Afriky nebo Bulharska a také z biotechnologické společnosti BioAtlantis působící v Irsku.V rámci projektu se budou odborníci setkávat na půdách jednotlivých partnerských institucí. 

Čeká nás práce na přípravě extraktů a jejich testování na rostlinách pod vlivem stresu,“ popsala členka výzkumného týmu Zuzana Plšková, která působí na Ústavu molekulární biologie a radiobiologie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky plodiny, přípravek, Mendelova univerzita, klimatická změna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna ubrání rostliny před extrémním počasím. Pomůže náš nový přípravek, věří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.