Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Burčák bude letos pozdě. Může za to vedro, tvrdí vinaři

Dozrávání hroznů vinné révy na jihu Moravy zpomalily výkyvy počasí. Vinařům nepřál chladný květen ani naopak horký červenec. I když se podle zákona může burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, prodávat od 1. srpna, letos bude ten první nejspíš hotový až ke konci měsíce.

Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10.srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna," řekl Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny výhradně pro přípravu burčáku.

Zpoždění v dozrávání hroznů potvrzuje i David Šťastný z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. Pěstuje asi nejranější odrůdu v ČR Augustovskij, kterou zpracovává výhradně na burčák.

V loňském roce byly hrozny Augustovskij zralé už začátkem srpna, a tak jsme měli první čerstvý burčák na naší Vinařské pohotovosti ve Valticích už 6. srpna. V letošním roce je zrání hroznů zpožděné oproti předcházejícím teplým ročníkům přibližně o deset dnů. Navíc si hrozny odrůdy Augustovskij našly i srnky a víc jak polovinu úrody nám sežraly," podotkl Šťastný.

Pozdější dozrávání hroznů způsobila kombinace chladnějšího jara, kdy réva začala kvést přibližně o týden později, ale hlavně horký červenec. „Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci, " vysvětlil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky víno, burčák, horko, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Burčák bude letos pozdě. Může za to vedro, tvrdí vinaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.