Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Kamenném vrchu vyroste nová stezka, aby lidé nerozdupali chráněné koniklece

Rozšlapané koniklece trápí brněnské ochránce přírody každý rok. Kvůli neukázněným návštěvníkům Kamenného vrchu, kteří se nedrží na vyšlapaných cestách, ohrožených rostlin stále ubývá. Smutnému pohledu na poničené květiny od příštího roku zabrání nová stezka, jež poslouží i zvídavým fotografům.

O osud koniklecové louky v novolískovecké přírodní rezervaci Kamenný vrch se ochránci strachují už delší dobu. Fialové kvítky, které ze země vykukují v březnu a dubnu, poslední roky před neohleduplnými návštěvníky hlídají takzvané koniklecové hlídky. I přesto ale množství chráněné zeleně končí pod nohami zvědavců, kteří se k barevným trsům snaží s foťáky dostat blíž, a scházejí proto z frekventovaných pěšin.

Změnu k lepšímu slibuje vedení města už v příští sezoně. Do té doby v rezervaci postaví až metr a půl širokou lávku ze dřeva, která výletníky usměrní. Na nové naučné stezce přibydou také speciální fotokoutky, naučné tabule nebo lavičky pro odpočinek.

„Délka chodníku bude přibližně 240 metrů a bude opatřený na několika místech zábradlíčky, aby se o ně mohli návštěvníci opřít a kochat se. Koncipovaný bude jako bezbariérový, aby se po něm mohli pohybovat návštěvníci na invalidních vozících,“ uvedl za organizaci Rezekvítek Vilém Jurek. Součástí projektu jsou také mola, která na třech místech zaplují nad plochy s téměř šedesáti tisíci trsy chráněných květin.

Stavbu koniklecového chodníčku za téměř 3,5 milionů korun nyní schválili brněnští radní a vybrali zhotovitele. Práce se ujme Veřejná zeleň města Brna, jež nejdříve vybuduje povalovou cestu s nástupními a výstupními rampami, do konce roku 2024 vše dokončí a nainstaluje i sezení a informační cedule.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Nový Lískovec, koniklec, Kamenný vrch, příroda, rostliny, stavba, stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kamenném vrchu vyroste nová stezka, aby lidé nerozdupali chráněné koniklece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.