Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Moravy vyčistí kontaminovanou oblast. Půdu zbaví topných olejů

Těžce kontaminovaná půda v Drásově na Brněnsku se dočká vyčištění. Vedení Jihomoravského kraje schválilo firmu, která oblast zbaví těžkých topných olejů. S nejnižší cenou 19,3 milionu korun bez daně vyhrála společnost Moravostav Brno. Práce plánuje firma dokončit v prosinci letošního roku.

Ekologická zátěž v Drásově na Brněnsku pochází ze 70. až 80. let minulého století. Znečištěnou půdu zde objevili dělníci při stavbě cyklostezky v uplynulých letech. Před dvěma lety požádali zástupci Drásova o pokračování prošetřování nálezu ložiska těžkého topného oleje. Následně vznikl průzkum, analýza rizik a projekt sanačních prací, na jehož základě kraj vybral nejvhodnější postup odstranění kontaminace.

Na Brněnsku nejde kvůli olejové skvrně dostavět cyklostezku

Cyklisté a bruslaři už několik měsíců využívají novou cyklostezku mezi Čebínem a Drásovem na Brněnsku dlouhou tři kilometry, přestože není dostavěná. Zbývá dodělat zhruba 50 metrů poblíž silnice mezi Čebínem a Malhostovicemi. Stavbaři zde...

Zvolené postupy, za přispění odboru životního prostředí a ministerstva životního prostředí, minimalizují zátěž na okolí, obyvatele a finanční náklady," řekl krajský náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Rada Jihomoravského kraje nyní na schůzi schválila firmu, která zněčištěné území v Drásově upraví. Na základě peněžně nejvýhodnější nabídky vyhrála soutěž stavební společnost Moravostav Brno. Projekt za 19,3 miliard korun z 85 procent hradí dotace od ministerstva životního prostředí, zbytek zaplatí kraj. „Práce by měla společnost zahájit v nejbližší době a skončit do konce roku,“ dodal Dubec.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Drásov, topný olej, kontaminace, čištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy vyčistí kontaminovanou oblast. Půdu zbaví topných olejů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.