Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Brněnsku uhynulo sedm labutí. Může za to jedovatý rybník

Několik labutí uhynulo na rybníku ve Vojkovicích na Brněnsku. Na vině je pravděpodobně nebezpečný jed botulotoxin, který se tvoří ve vedrech ve stojatých vodách. Událost prověřuje krajská veterinární správa. Podle starostky Jitka Šmídové (Spolu pro Vojkovice) uhynulo sedm labutí. Jed ohrožuje ptáky v okolí vod především v letních měsících.

Otravu botulotoxinem způsobuje bakterie Clostridia botulinum. Mikroorganismus se běžně vyskytuje v přírodě. „Najdeme ho ve vodních tocích, především ve stojatých vodách, v bahně. Když dojde k oteplení a voda je vystavená vysokým teplotám, bakterie se namnoží a produkuje nebezpečný botulotoxin," uvedl odborník na volně žijící zvířata Jaroslav Sedláček ze záchranné stanice v Rajhradě u Brna.

Podle ornitologa Kryštofa Horáka z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické se otrava vyskytuje například na rybnících, kde jsou přemnožené ryby. Důležité je tedy zajistit dostatečné okysličení vodní plochy.

Citlivé na otravu jsou hlavně labutě, otrava se u nich projeví jako u prvních. Jed se do těla ptáků dostane s potravou a napadá nervovou soustavu. „Ptáci jsou nejprve neteční, pospávají a nedokáží se pohybovat. V časných začátcích lze ještě ptáka zachránit, stačí i přemístění na čistou vodní plochu. Jakmile ale jed napadne nervovou soustavu, končí tento stav úhynem," řekl.

Horák informoval, že botulotoxin je nebezpečný i pro ostatní ptáky, kteří se pohybují v okolí otrávené vody. „Potíže může jed způsobit i dravcům, kteří sedají na uhynulé ptáky," dodal.

Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček sdělil, že větší případ otravy zaznamenali inspektoři loni v červenci na Pardubicku. Na rybníku u Sezemic uhynula kvůli botulotoxinu asi stovka kachen. Botulotoxin je známý také pod označením klobásový jed. Člověk se s ním může setkat v některých potravinách, rizikové jsou například konzervovaná zelenina, ovoce, či maso.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brněnsko, labutě, ptáci, veterinární správa, jed, rybíky, Vojkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku uhynulo sedm labutí. Může za to jedovatý rybník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.