Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dejte si pozor, jestli skutečně pijete prosecco, varují inspektoři z Brna

Spotřebitelé by si měli dát pozor, když si někde v restauraci, vinárně či baru dávají perlivé víno s chráněným označením původu prosecco. Někteří provozovatelé totiž klamou zákazníky a falšují víno tím, že označí za prosecco i takové, které jím není, uvedla Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Pokuty za tento prohřešek přitom nejsou nízké. Prosecco je mezi českými zákazníky oblíbené, ale aby bylo možné takto víno označit, musí splnit řadu podmínek. Klíčová je ta, že hrozny pro výrobu musí pocházet z oblasti zahrnující italské provincie Belluno, Gorizia, Padova, Pordenone, Treviso, Terst, Benátky a Vicenza. Zároveň se musí víno vyrobit i plnit v těchto italských provinciích. A nutné je také víno plnit do skleněných lahví, případně skleněných demižonů o objemu až 60 litrů.

Všechna jiná vína, která prodejce označí jako prosecco, jsou falšováním a klamáním zákazníka. A pokud je obsluha v podniku rozlévá, může to být pouze ze skleněné lahve. Kdyby spotřebitel chtěl vypít v restauraci celou láhev, musí být otevřena před ním. Chráněné označení původu funguje i v EU u výjimečných zemědělských produktů nebo potravin z určitého regionu či místa, jejichž jakost nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky SZPI, Brno, Prosecco, Kontroly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejte si pozor, jestli skutečně pijete prosecco, varují inspektoři z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.