Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Mezi brněnskými Romy a Ukrajinci opadly vášně, hlásí experti

Napětí, které zavládlo mezi romskou a ukrajinskou menšinou v Brně po zabití romského mladíka při festivalu ohňostrojů před dvěma týdny, již polevilo. Shodli se na tom zástupci obou menšin, kteří se sešli na jednání spolu se zástupci města, kraje, neziskových organizací.

Přítomna na setkání byla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „Všichni jsme se shodli, že vnímáme, že se situace uklidňuje a stabilizuje, potvrdili nám to i přítomní zástupci policie. Ocenili jsme, že se podařilo uspořádat důstojné pietní rozloučení s obětí tragického incidentu," uvedl Šimáčková Laurenčíková.

Napětí mezi Romy a Ukrajinci vzniklo po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady v průběhu festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě.

Uklidnění emocí mezi oběma menšinami potvrdila i předsedkyně Ukrajinské iniciativy jižní Moravy Ilnara Dudašová. „Po tomto incidentu pociťujeme zklidnění emocí, ale ukrajinská menšina je i nadále vystrašená, protože protiukrajinské nálady se ve společnosti objevují stále častěji," dodala Dudašová.

V polovině června přišlo podle odhadu policie asi tisíc lidí na prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně, kde zavzpomínali na mrtvého Roma. Pieta se nesla v duchu protivládní demonstrace, ač mělo jít o poklidné setkání a plánovaná demonstrace byla zrušena. Někteří lidé kromě vlády kritizovali i její přístup k běžencům, kteří z Ukrajiny uprchli před ruskou agresí. Skandovali například "My je tady nechceme", prohlašovali také, ať se na Ukrajinu vrátí bojovat. Jozef Daniel, ředitel iniciativy Brno tým, která shromáždění zorganizovala, princip kolektivní viny odmítl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Romové, Ukrajinci, Napěti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a teď tu o Červené Karkulce...

Úterý, 27. června 2023, 09:42Odpovědět

Mezi brněnskými Romy a Ukrajinci opadly vášně, hlásí experti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.