Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně debatoval Pavel s Čaputovou. Muslimové jim donesli kytice

Dvě velké kytice v barvách české a slovenské vlajky pro prezidenty obou zemí připravili brněnští muslimové. Kytice čekaly na Petra Pavla a Zuzanu Čaputovou ve vile Löw-Beer v Brně, kde debata hlav státu zahájila festival Meeting Brno. Muslimové chtěli květinovým darem symbolicky připomenout 25 let existence brněnské mešity, první v Česku.

Festival Meeting Brno má letos tři hlavní dramaturgické linie věnované vztahům Čechů a Slováků, postavení žen v církvi a vzdělávání. Slavnostní zahájení hostily spojené zahrady vil Löw-Beer a Tugendhat, hlavním programovým bodem byla debata českého prezidenta Petra Pavla a slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové. Zhruba 1 500 lidí je přivítalo potleskem. Prezidentce Čaputové, která ve středu oslavila 50. narozeniny, publikum sborově zazpívalo Živijó.

Právě ve vile Tugendhat vyjednávala v roce 1992 česká a slovenská delegace o rozdělení společného státu. „Rádi bychom posunuli vnímání tohoto místa ze symbolu rozdělení našich dvou států na symbol vzájemného partnerství a kooperace,“ uvedl ředitel festivalu Petr Kalousek. Prezidentům Pavlovi a Čaputové organizátoři festivalu věnovali obraz vily Tugendhat od brněnské umělkyně Eriky Voith. Je rozdělený na dvě poloviny - každý dostal jednu.

Kytice od brněnských muslimů

Kytice v barvách české a slovenské vlajky dostali zástupci obou zemí od brněnských muslimů. Muníb Hasan Alravi z Islámské nadace Brno připomněl dopisem historii první mešity v Česku a vysvětlil, že na koupi pozemku i stavbu přispívali v 90. letech peněžními dary muslimští vysokoškolští studenti v Česku i na Slovensku. Komunity v obou zemích jsou stále propojené. Pro nás Brno zůstává spojkou mezi Českem a Slovenskem, uvedl Alravi, který je momentálně na pouti do Mekky, kytice tedy do vily dopravil jeho syn.

Slavnostní otevření mešity se odehrálo 2. července 1998. Muslimská obec v Brně nyní podle Alraviho chce vyjádřit díky českému i slovenskému národu a jejich představitelům za prokázanou otevřenost a toleranci vůči komunitě.

„Jsme vděční za každé vstřícné gesto v naději, že jich bude z obou stran i nadále přibývat. Ceníme si výjimečně dobrých sousedských vztahů. Naším úmyslem je dále je prohlubovat, rozšiřovat a pečovat o ně. Brněnská mešita i obec okolo ní prosazovala a nadále hodlá prosazovat všem společné hodnoty dobra a lidskosti," stojí v dopise adresovaném Pavlovi a Čaputové.

„Společně můžeme celému světu ukázat cestu, jak žít bok po boku v míru vedle sebe. Buďme vlastenci a věřme si, že to dokážeme. My, muslimové z Brna i zbytku ČR a SR, jsme připraveni svůj díl úkolu plnit," stojí v dopise, který podepsal Alravi jako předsedy Ústředí muslimských obcí ČR.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Šálek Václav

Štítky ČR, islám, Pavel, Čaputová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

opravdu číst články Drbny je děs-za co vás pisálky tam platí???

Neděle, 25. června 2023, 20:20Odpovědět

Diskutér T.

A KDE ZŮSTALI KŘESTˇANÉ? TO SE ZASE NĚCO TEDA POVEDLO.....

Neděle, 25. června 2023, 13:34Odpovědět

V Brně debatoval Pavel s Čaputovou. Muslimové jim donesli kytice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.