Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jižní Moravou se šíří invazivní rostlina, varují ochranáři

Za tikající bombu označili jihomoravští ochránci přírody invazní rostlinu klejichu. Květina podle odborníků ohrožuje hustopečské mandloňové sady, ale i další lokality v okolí Pohořelic na Brněnsku, na Břeclavsku nebo Znojemsku. Na nebezpečí rozšíření klejichy v sadech upozorňovali ochránci už loni. Invazní nepůvodní rostliny či zvířata se obecně díky svým vlastnostem a nepřítomnosti predátorů rychle šíří, vytlačují původní druhy a jsou schopné místa svého výskytu zcela změnit.

Klejicha hedvábná se v teplých oblastech Moravy a Čech šíří teprve v posledních letech. Tato až metr a půl vysoká rostlina pocházející ze Severní Ameriky se do Evropy dostala jako okrasný druh. Květina se snadno šíří pomocí lehkých ochmýřených semen, kterých jedna rostlina vyprodukuje zhruba 1500 a vyklíčí klidně i po pěti letech, dokáže tak rychle ovládnout plochy, jako jsou okraje silnic a tratí, louky, vinice, sady i pole. 

Likvidací klejichy se zabývají ochránci prostřednictvím projektu LIFE. „Místa s klejichou, která se v dobré víře letos pokosila bez použití herbicidu, na který v rámci projektu nejsou peníze, masivně zarůstají novými výmladky. Týden po seči nacházíme už  dvaceti centimetrové výhonky. Na řadě míst má klejicha téměř metr a jde to květu. Při prvních kontrolách jsme objevili nová ohniska, často od několika desítek metrů čtverečních až po hektarové plochy,“ upozornil Vilém Jurek, který v projektu pracuje jako odborný terénní pracovník.

Podle Jurka se problém řeší nesystematicky, kdy některé samosprávy spolupracují a uvědomují si vážnost situace. Řada představitelů však o klejiše buď neví a má ji za obyčejný plevel nebo problém ignoruje. Ochranáři chtějí zapojit více obcí, upozornit je na takzvanou tikající bombu. „Abychom mohli říct, že se nějak posunuje, musí všechny subjekty táhnout za jeden provaz – vlastníci pozemků musí souhlasit se zásahy, kraj musí vyčlenit finance na likvidaci, obce a města musí reflektovat výskyt klejichy a být v součinnosti s krajským úřadem. V neposlední řadě musí orgán ochrany přírody v jedné sezoně naplánovat nárazový zásah, kdy se zlikvidují všechna ohniska," sdělil Jurek.

Klejicha je od roku 2017 na seznamu invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na Evropskou unii, cílem je její úplná likvidace na českém území. Mechanická likvidace ale není až na výjimky účinná, kdy posečení vede k rychlému růstu z oddenků. Prakticky jedinou možností, jak se jí zbavit, je aplikovat herbicid. První dávku před odkvetením, ideálně v červnu, další na přelomu srpna a září. Zásahy je pak třeba opakovat několik let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ONYX

Štítky rostlina, příroda, invaze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenek Sochor

Jak vypadá
Klejcha:

Středa, 21. června 2023, 02:39Odpovědět

Smazaný uživatel

Ta rostlina na fotografiích v žádném případě není klejicha. Tak pozor - čtěte - bděte a ověřujte. Nevěřte blbostem.

Úterý, 20. června 2023, 07:15Odpovědět

ruzena su

Dobrý den,
jen mně napadlo, aniž bych zlehčovala daný problém.
Z vlastní zkušenosti vím, že by bylo nejlepší kdyby, každý jednotlivec danou rostlinu znal, a při jejím počátečním malém výskytu ji sám aktivně odstranil.
Ale vdaném rozsahu zaplevelení je nutné zapojit větší organizace tj. stát, Ministerstvo ŽP, Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, samosprávy, atp.

Nehledě k tomu, že spousta plevelů, které jsou známé a měli by se podobným způsobem odstraňovat organizacemi nebo vlastní aktivitou, které tu jsou po kůrovcové kalamitě a mezi co se tak často nesečou pokud vůbec a ještě tu máme zákon který nařizuje 5let nevstoupit na pozemek, který se zaroste plevelem, jenž tady již léta máme a z části je i pod kontrolou.
Spousta dobrých nápadů dohromady a máma zaděláno na pořádný průšvih.

Pondělí, 19. června 2023, 16:56Odpovědět

Diskutér T.

PŘÁTELÉ DRBNY - NENÍ TA ROSTLINA FIALOVÁ? Jižní Moravou se šíří invazivní rostlina, varují ochranáři ....A MYSLÍM, ŽE NEJEN TI!!!!

Pondělí, 19. června 2023, 09:51Odpovědět

Jižní Moravou se šíří invazivní rostlina, varují ochranáři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.