Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nevěděl si rady s exekucemi, lichváři ho připravili o dům

PR článek

Pan Pavel se dostal do exekucí v řádu statisíců korun. V dluhové spirále se začal ztrácet. Jako na zavolanou se objevila společnost, která jeho exekuce ochotně vyplatila. Rychlé peníze však zaplatil vysokou cenou. Až po letech a s čistou hlavou zjistil, že pravděpodobně naletěl.

Informace o exekucích nebylo nikdy snazší zneužít

Nikdy nebylo lehčí nadělat dluhy. Stačí pár kliknutí, poté zapomenutá pošta a exekuce se rychle kupí. Nemovitosti lidí chycených v dluhových pastech se pak stávají stále větším lákadlem snadného zisku. Advokáti z IUSTORIA varují – údaje o vlastnictví nemovitosti jsou veřejně dostupné včetně informací o případných exekucích. Pak už stačí jen připojení k internetu. Tato data jsou zneužitelná zejména u lidí, kteří na exekucích dluží méně, než kolik je skutečná hodnota jejich nemovitosti. Snadnou kořistí je vlastník rodinného domu potýkající se s několika exekucemi v řádech statisíců korun. Hodnota jeho domu s pozemkem v důsledku prudkého nárůstu cen v posledních letech může činit i několik milionů. Exekutorům v těchto případech zákon zamezuje nemovitost prodat, aby kvůli dluhům ve statisících nepřipravili dlužníka např. o domov v hodnotě milionů. Pro lichváře však obydlí nedotknutelné není.

Pan Pavel byl právě v takové situaci. Pokoutní společnost si ho našla a nabídla mu jednoduché řešení. Pan Pavel byl po letech exekučních sporů zoufalý, rezignovaný a zcela vyčerpaný. Nabídka onoho „záchrance“ mu byla předložena jako snadné a rychlé řešení jeho strádání – jako nový začátek. Jediné, co pan Pavel musel udělat, bylo společnosti převést svůj rodinný dům. Společnost poté obratně zařídila vše okolo.

Podstata podvodu

Dlužník mnohdy nezná skutečnou hodnotu své nemovitosti a s nabídkou nakonec rezignovaně souhlasí. Pan Pavel podepsal předem připravenou, zbytečně složitou smlouvu. Předtím si společnost dala záležet, aby si pan Pavel myslel, že jiné řešení neexistuje a že díky tomuto postupu ještě hodně ušetří na poplatcích exekučních řízení. Realita je však takovým tvrzením na hony vzdálená. Pan Pavel měl sice klid od neustálých telefonátů exekutorů, s odstupem si však začal uvědomovat, že střecha nad hlavou za řešení exekucí nestála. Až s čistou hlavou si uvědomil, že s trochou úsilí či za pomoci odborníka by dluhy vyřešil a dům by mu stále zůstal. Pan Pavel rozčarován oslovil advokáty Gabriela Kožíka a Jana Vytřísala z AK IUSTORIA, kteří se specializují na smluvní právo a zastupování klientů před soudem. Společně pak k nemilému překvapení pana Pavla zjistili, že smluvní dokumentace obsahuje tvrzení, že onen „záchrance“ krom exekucí vyplatil v různé podobě dlužníkovi další finanční prostředky, které však pan Pavel nikdy neviděl a nikdy ani neuvidí. Hrubý nepoměr ve vzájemných plněních byl nepravdivým textem smlouvy maskován, opět ke škodě pana Pavla.

Jste obětí lichváře? Odborníci radí, jak postupovat

 „Český právní řád dává obětem lichvy, jako je náš klient, možnosti obrany,“ uvádí Jan Vytřísal. Pokud někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti, a získá tím hodnoty vysoce převyšující protiplnění, může být smlouva neplatná. „Náš klient rozpory objevil ještě včas. Nyní rozkrýváme spletité struktury lichvářské společnosti sahající až do zámoří a zjišťujeme, že pan Pavel je jen jedním z poškozených,“ uvádí dále Jan Vytřísal. Lichvářům v těchto případech hrozí až pět let vězení, a především povinnost vrátit pokoutně získané nemovitosti. „To nejlepší, co lidé mohou udělat, je těmto nepříjemnostem předcházet – např. při řešení smluv ohledně nemovitostí se před jejich podpisem poradit s odborníkem. Jak vidíte, lze se tak vyhnout nemalým životním problémům – jako vždy, prevence se vyplácí,“ dodává Gabriel Kožík.

Odborníci nakonec dodávají, že pokud jste se stali obětí podobných praktik, neváhejte se se obrátit na Policii ČR a na advokáta. Policie zahájí šetření, zda byl spáchán trestný čin, advokát dohlédne na to, že šetření proběhne dle zákona, a navíc klienta zastoupí při vymáhání náhrady škody.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Právo, Advokáti, Lichva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

MILADA KNOFLÍČEK BY MĚLA DOSTAT PO PAZOURÁCH ZA LŽIVOU REKLAMU V KAŽDÉM PŘÍSPĚVKU - OSOBNĚ BYCH JI BÝT REDAKCÍ BLOKL!!!!!!

Čtvrtek, 15. června 2023, 20:37Odpovědět

Nevěděl si rady s exekucemi, lichváři ho připravili o dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.