Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská poliklinika dostala na střechu 200 fotovoltaických panelů

Městská společnost Sako Brno Solar dokončila instalaci fotovoltaických panelů na střeše polikliniky na Lesné, Základní školy Merhautova a Domova seniorů Tábor. Nyní podává žádosti o připojení těchto výroben do distribuční sítě. Před dokončením je také fotovoltaika na Domově seniorů Vychodilova nebo v areálu společnosti Sako Brno, kde poslouží kromě jiného k nabíjení svozového auta na elektřinu. Řekl to předseda představenstva Sako Brno Solar a náměstek primátorky René Černý (ANO).

Solární střešní elektrárny města do léta navýší instalovaný výkon o 455,7 kilowatt-peak (kWp). „Na všechny instalované projekty jsme dokázali získat peníze z dotačních programů a zapojování fotovoltaických elektráren nestojí rozpočet města a městských částí ani korunu," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nyní připojované výrobny podle ní za dobu své životnosti ušetří odhadem nejméně 20 milionů korun.

Společnost Sako Brno Solar současně podává žádost o dotace na dalších 55 výroben. „Vzhledem k aktuální situaci, kdy boom střešních fotovoltaik naráží na limity distribuční soustavy, klademe větší důraz na předběžnou rezervaci kapacit v distribuční síti," řekl Černý.

Na střeše polikliniky je nyní přes 200 panelů, které ročně vyprodukují přibližně 100 megawatthodin zelené energie, což z jedné třetiny pokryje spotřebu polikliniky. „Pokud bychom zůstali jen u této etapy, tak za 30 let životnosti panelů poliklinika ušetří na energiích okolo šesti milionů korun, a to i po započtení provozních nákladů. Přiznanou dotaci a stavební povolení ale máme na dalších 535 panelů, což výrobnu na poliklinice znásobí," doplnil ředitel Sako Brno Solar Petr Nezveda.

Sako Brno Solar je dceřiná firma odpadové a svozové společnosti Sako Brno. Má na starosti rozvoj alternativních zdrojů energie a instalaci fotovoltaických systémů na střechách městských budov. Brno chce do pěti let osadit střechy přibližně 650 budov v majetku města, což má přinášet nejméně 43 gigawatt hodin solární elektřiny ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky ČR, energie, ekologie, správa, solární, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská poliklinika dostala na střechu 200 fotovoltaických panelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.