Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Máme recept na férové přidělování bytů, hlásí Brno-střed

Městská část Brno-střed, kterou loni zasáhly policejní razie, chystá změny v systému přidělování bytů. Politici si chtějí získat zpět důvěru obyvatel pomocí rozšíření bytového poradenství i zavedení větší kontroly nájemníků.

Se změnami začnou v nejlidnatější brněnské městské části od června. Radnice založí nové Kontaktní místo pro bydlení, kde bude k dispozici bytový poradce a bytový ombudsman. „Poradce pomůže lidem zorientovat se v pravidlech přidělování bytů, požádat si o vhodnou velikost bytu, nebo o kategorii bytu. Při změně životní situace pomůže s výměnou bytu i s vyřízením příspěvku na bydlení. Pomůže podat žádost o byt v domě s pečovatelskou službou, včas propojí občany s dluhovým poradcem nebo dalšími spolupracujícími neziskovými organizacemi,“ vyjmenoval místostarosta Brna-střed Martin Vrubel (KDU-ČSL).

V červnu by mělo zastupitelstvo schválit také nová pravidla přidělování městských bytů. Opatření se bude týkat přísnějšího systému dokládání informací, za které uchazeči o byty dostávají body. Zvýhodněni jsou manželé, lidé pobírající rodičovský příspěvek nebo třeba studenti. Pokud uchazeči v žádosti o byt zalžou, budou navíc na dva roky vyřazeni z evidence.

Změny zasáhnou byty vyvěšené na úřední desce až od července. „Nová pravidla přidělování bytů budou obsahovat mechanismy, které komplikují možnost podvádění při žádostech o byt a nastavují výrazně přísnější sankce pro ty, kteří by při žádostech o byty neuváděli pravdivé informace. V průběhu podzimu dále představíme opatření, která budou zaměřena proti nájemníkům městských bytů, kteří bez povolení městské části byty dále pronajímají a rozdíly v nájmech si nechávají pro sebe,“ řekl Vrubel.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky bytová politika, brno-střed, policie, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

dost dobrý vtip!!! nevěřím ani pozdrav

Neděle, 28. května 2023, 10:34Odpovědět

Miroslav Klimeš

Nevěřím Vám.

Pátek, 26. května 2023, 21:10Odpovědět

Máme recept na férové přidělování bytů, hlásí Brno-střed  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.