Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mladí mají strach z klimatických změn. Jsou frustrovaní a cítí beznaděj, říká hnutí z Brna

Průzkum brněnského hnutí Nesehnutí ukázal obavu mladých lidí z rychlosti klimatických změn a následného negativního vlivu na jejich životy. Zároveň z něj vyplynulo, že dospívající nevidí velký smysl v zapojení do občanských aktivit směřujících k řešení klimatické změny. V tiskové zprávě to za hnutí uvedla Denisa Morongová. Do průzkumu se zapojilo více než pět set lidí z tuzemska, prováděly jej také zahraniční organizace na Slovensku a v Rakousku.

„Je zřejmé, že naléhavost klimatické krize mezi mladými lidmi značně rezonuje. Její nezadržitelný růst v nich vyvolává pocity frustrace a beznaděje. Ty jsou dále prohlubovány greenwashingem korporací, které na spotřebitele přenášejí odpovědnost za klimatickou změnu. Je třeba přesvědčovat mladé lidi, že má smysl být občansky aktivní a tlačit tak na ty, kteří tuto odpovědnost skutečně mají," řekla Morongová.

Necelá pětina mladých lidí existenci klimatické změny popírá nebo kvůli ní odmítá měnit svůj životní styl. Zbytek uvedl, že dělá, co může, aby jí zabránil. Nejčastěji tím, že pijí kohoutkovou vodu, třídí odpad, neplýtvají jídlem nebo omezují jednorázové plastové obaly. Připouštějí, že by mohli dělat více. Jako důvody, které jim v tom brání, uvedli nedostatek peněz nebo nedostatečné vzdělávání o klimatu po skončení povinné školní docházky.

Průzkumu se zúčastnili také mladí lidé ze Slovenska a Rakouska. Mezi všemi z trojice zemí panuje shoda, že by vzniklou krizi měly řešit zejména vlády jednotlivých států, nadnárodní společenství a velcí obchodní a průmysloví aktéři. Z průzkumu také vyplynulo, že rakouští dospívající se mnohem více zapojují do občanských aktivit.

V tuzemsku patří mezi nejčastější způsoby podpis petice nebo sdílení příspěvku na sociálních sítích. Přibližně čtvrtina lidí ve věku od 18 do 24 let se při volbách rozhodovala podle postoje ke klimatické změně. V občanském aktivismu ale buď nevidí smysl nebo se bojí na toto téma veřejně projevovat či mají pocit, že jim chybí dostatek potřebných informací.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky ČR, ekologie, průzkum, Nesehnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

tak ať něco pro to dělají-čmáráním na chodník, či ležení před auty se to nevyřeší ani nikam neposune...ale to se jim asi nechce!

Středa, 24. května 2023, 13:36Odpovědět

Em Kresová

i

Úterý, 23. května 2023, 23:48Odpovědět

Mladí mají strach z klimatických změn. Jsou frustrovaní a cítí beznaděj, říká hnutí z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.