Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turisté v Moravském krasu se loni polepšili a méně rozdělávali oheň

Strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras za loňský rok uložili na místě 36 pokut, ve srovnání s předchozí sezonou jich bylo o 17 méně. K lepšímu výsledku pomohly například nové informační cedulky upozorňující na zákaz rozdělávání ohňů, které strážci umístili ve vybraných lokalitách. Nejvíce pokut rozdali v roce 2020, kdy kvůli koronavirovým opatřením vyrazili do přírody i lidé, kteří se v ní neuměli chovat.

Z nižšího počtu hříšných návštěvníků se raduje správa CHKO Moravský kras. Sankcí za porušení pravidel pro pobyt v chráněné přírodní oblasti loni hlídači udělili o téměř dvacítku méně než v roce 2021. Problémových turistů v lokalitě každým rokem ubývá.

Situace se v některých lokalitách oproti předchozím rokům změnila. Například na Hádecké planince, kde je vyhlídka na Brno, značně ubylo ohnišť. „Rozmístili jsme tam cedulky, které upozorňují na to, že jde o chráněné území. A tohle je místo, kde opravdu vidíme posun k lepšímu. Stejně tak i v přírodní rezervaci Velký Hornek, kde je pěkná vyhlídka do údolí Říčky. Letos tam oheň snad ještě nikdo nerozdělával," uvedl zástupce vedoucího správy CHKO Antonín Tůma.

Koronavirová odchylka

Výkyv v počtu uložených pokut nastal v roce 2020. Zatímco v roce 2019 udělili strážci krasu 49 pokut, v roce 2020 to bylo 142 pokut, o rok později 53. Tůma to už dříve vysvětloval tím, že do přírody v době vládních omezení společenských akcí, kultury či sportování zamířili i lidé, kteří nevěděli, jak se v ní chovat.

Nejvíc přestupků správa registrovala v první polovině roku 2020, pak si veřejnost na pravidla ochrany přírody zvykla a počet přestupků výrazně poklesl. „Na druhou stranu ochrana přírody reagovala na útok koronaturisty mobilizací svých strážců a jejich přítomností v terénu," informoval tehdy. 

Strážci přírody mohou na místě uložit pokutu až deset tisíc korun. Loni byl nejčastějším prohřeškem vjezd vozu do chráněné krajinné oblasti, šlo o 22 případů. Rozdělávání ohně v chráněné krajinné oblasti strážci pokutovali ve třech případech, stejně jako rozdělávání ohně v národní přírodní rezervaci. Dvě pokuty padly například také za rušení sokolů při hnízdění.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Loni je navštívilo kolem 300 tisíc turistů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MENDELU

Štítky ČR, příroda, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté v Moravském krasu se loni polepšili a méně rozdělávali oheň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.