Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v centru Brna pozorují velký jeřáb. Stroj vrací kostelu chrliče i vimperky

Do centra moravské metropole dorazil čtyřiadvacet tun vážící jeřáb, který si objednali farníci z kostela svatého Jakuba. Historická stavba podstupuje nákladnou rekonstrukci, jejíž součástí je oprava střechy či renovace kamenných ozdob. Právě dekorativní prvky nyní pozdně gotický chrám získává zpět.

Oprava kamenných prvků na jedné z hlavních dominant Brna byla důkladnější i nákladnější, než se původně plánovalo. „Při demontáži kamenných kytek a následných pevnostních zkouškách vimperků, na kterých kytky sedí, se ukázalo, že pouhé zpevnění nestačí a je nutno vyrobit nové kamenné ozdoby,” vysvětlil manažer projektu Aleš Taufar.

Kamenné ozdoby – pískovcové fiály, chrliče a zmíněné vimperky vznikly na přelomu 19. a 20. století. Podle Taufara pocházely z nekvalitního pískovce nejspíše kvůli dostupnější ceně. „Řemeslníci se prvky pokusili opravit už dvakrát v minulém století. Potřetí už by to nešlo a nechtěli jsme zatěžovat další generaci,” doplnil Taufar a dodal, že na díle pracovalo několik kamenických dílen.

V kostele našli i hnilobu

Kromě neplánovaných kamenických prací zvýšila celkové náklady na rekonstrukci i hniloba. Ta poškodila trámy kostela více, než ukazoval průzkum. Účet za opravy původně činil 131 milionů. Podle farníků se konečná částka rekonstrukcí zvýší o zhruba desítky milionů korun.

Farnost hledá proto od lidí další peníze. „Lidé velmi příznivě zareagovali na možnost symbolické adopce vyměněné okenní tabulky. Proto teď chystáme rozšíření nabídky adopce o kamenné prvky,” uvedl farář u sv. Jakuba v Brně Jan Pacner

Na advent ve svém

Kvůli celkové rekonstrukci, jež zahrnuje opravu kamenných prvků, výměnu oken, sanaci krovu výměnu střešní krytiny a vybudování vyhlídkového místa ve věži je kostel uzavřen od loňského března. „Máme naději, že už v adventu bychom se mohli vrátit k sv. Jakubovi, i když všechny práce ještě stavaři neskončí. Kdyby se kostel nepodařilo zprovoznit, budeme fungovat jako doposud. Využíváme kostel sv. Tomáše a u jezuitů, kde jsme oslavili už i dvoje Velikonoce,” popsal Pacner. Farnost svatojakubský kostel mimořádně zpřístupní pro veřejnost první pátek v červnu při Noci kostelů.

Ohodnoť článek

Štítky Brno, Rekonstrukce, Církev, Kostel sv. Jakuba, Jan Pacner, Turismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v centru Brna pozorují velký jeřáb. Stroj vrací kostelu chrliče i vimperky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.