Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový brněnský tunel ve skále si osahali hasiči. Připravovali se na bouračku šaliny

Další zatěžkávací zkoušku má sebou brněnský tramvajový tunel po Wilsonovým lesem. Stavbu, kterou čeká v příštích týdnech dlouho očekávané zprovoznění, otestovaly záchranné složky v čele s hasiči. Požárníci si vyzkoušeli, jak co nejlépe zvládnout případný požár šaliny.

Tubus, jenž je půl kilometru dlouhý, je součástí Velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská. V nejbližších dnech správce objektu, jímž je Ředitelství silnic a dálnic, očekává, že do tunelu vpustí šaliny. Před tím ale stavbu otestovali hasiči, záchranáři i policisté, kteří se připravovali na mimořádné události. Konkrétně cvičili na požár tramvaje, ze které vytahovali zraněné figuranty. 

Hasiči se museli vypořádat nejenom s fiktivním požárem, ale také se záchranou cestujících a s transportem zraněných osob z tunelu. V péči posádek záchranné služby skončilo deset figurantů. Příjezd jednotek k portálům tunelu zabezpečovali policisté. Do akce, která trvala přibližně hodinu, se zapojily jednotky z druhého stupně požárního poplachové plánu a na místě zasahovalo padesát hasičů,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle Mikošky existuje v případech požárů v tunelu značné velké nebezpečí. „Požár v tunelu představuje riziko, protože se v objektu či jeho blízkosti nachází větší počet osob. V tunelovém tělese může vzniknout takzvaný komínový efekt. Spočívá v tom, že se kouř dostává pouze do jedné části stavby. V našem případě se jednalo zastávku, kde by za normálních okolností byli lidé, které je nutné co nejrychleji dostat z místa,“ sdělil Drbně už dříve mluvčí hasičů, kteří zásah trénovali i před necelým půl rokem v brněnských Bohunicích. Tam se otevřel loni v prosinci nejdelší tunel v Česku. Měří přes šest set metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky Brno, Tunel, Šalina, Hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový brněnský tunel ve skále si osahali hasiči. Připravovali se na bouračku šaliny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.